Много снимки имам в Испания. Първият премиер, с който се

...
Много снимки имам в Испания. Първият премиер, с който се
Коментари Харесай

Дрим тийм „Банкя”: Кой кой е в прането на пари за „Мис Бикини” и ролята на Бойко Борисов

„ Много фотоси имам в Испания. Първият министър председател, с който се срещах, беше Сапатеро в Мадрид. После се срещах с Мариано Рахой, след това с Педро Санчес. Така че фотоси имам доста ”. Така Борисов изясни на ексклузивен брифинг в понеделник вечерта връзките си с Испания в наличието единствено на двамата си пиари.

Поводът за незабавното изказване на някогашния министър председател пред празната откъм публицисти зала за конференции в централата на ГЕРБ беше изтеклият часове преди този момент в няколко медии отчет от испанската полиция с констатации за абсурда „ Барселонагейт “.

Той е изпратен до българските служби на 28 януари по отношение на „ продан по инспекция за съмнителни финансови интервенции по канала на Европол от Испания “, както е записано в него. Целият отчет бе оповестен само от Narod.bg.

Става въпрос за първокласната къща в Барселона, в която допреди година и половина живееше някогашната „ Мис Бикини ” от 2006 година Борислава Йовчева дружно с родителите си и щерка си. Както и за притежаван от нея и татко й първокласен бутик в каталунската столица.

Скъпи парцели, които нито 32-годишната еротична моделка, нито фамилията й могат да си разрешат. За Йовчева има обосновани съмнения, че е била в интимни връзки с някогашния министър председател Бойко Борисов и му е родила щерка – Ема, припомня .

Скандалът гръмна, когато във фейсбук бяха пуснати две видеа, които за пръв път дадоха информация за жителите на къщата в Барселона.

Те бяха предшествани от абсурда „ Двете каки ” с изтеклия диалог на някогашните съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова с юриста Момчил Мондешки, в който Янева споделя в директен текст, че Борисов е купил къща в Барселона на една дама за милион и половина евро, без да загатва името й.

Впоследствие по тематиката излезе обява в испанската преса, а гражданското съдружие „ Боец “ изпрати два сигнала до испанските управляващи с искане за следствие на случая.

Какво са открили проверяващите в Испания

В документа от 26 страници, с копие от който „ Капитал “ разполага, не е посочено коя тъкмо испанска работа го е изготвила. В него в детайли се разказват двата сигнала от България, които са причина за следствието на испанските управляващи. Има линкове към информация от български медии, съпроводени със фотоси на Борисов и на хора, чиито имена участват в отчета.

В него се съдържа подробна информация за компаниите, които имат двата парцела, промяната на собствеността в тях, метода им на финансиране, както и финансовото им положение. От инспекциите, които са направили, испанските органи стигат до заключението, че „ има голям брой знаци “ за хипотетично закононарушение за интернационално пране на пари на стойност над 5 млн.евро.

Според отчета тези средства са влезнали в Испания посредством разнообразни интервенции, като за задачата са употребявани две сдружения NUMIN INVEST SL и EMA BGS SL, регистрирани на еднакъв адрес.

Чрез първото е купена къщата в Барселона, а второто е притежател на бутика за облекла. Испанското следствие е открило, че NUMIN INVEST на процедура няма никаква комерсиална активност, а е единствено холдингова компания, основана за прекачване на активи/капитали от трети страни.

Най-съществената му активност е покупката на къщата през март 2013 година, което е станало на няколко вноски – първо е заплатен депозит от 300 000 евро, по-късно на два пъти сумите от 100 000 евро и 2,5 млн.евро и най-после такси в размер на 232 000 евро. За три години от 2013 до 2016 година компанията даже заявява загуби от 70 000 евро, които са покривани от вноски на съдружниците в него.

Другата компания – EMA BGS, която има бутика, е основана през 2014 година и на идната година е увеличавала капитала си на два пъти – един път с 1.75 млн.евро и по-късно с още 600 хил.евро. Това е общо сумата, на която е закупен бутикът за облекла. Разследващите показват в отчета, че произходът на тези средства не може да бъде открит.

„ Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани в салдото на сдружението “, се споделя в документа.

Нещо повече – през 2014-2015 година компанията заявява загуби на стойност 1.255 млн.евро, което значи, че магазинът не е печеливш. В същото време сдружението е придобило на лизинг автомобил Porsche MACAN за повече от 70 хил.евро, което се употребява от Борислава Йовчева.

В отчета на испанските управляващи името на Борисов се загатва на няколко пъти, без обаче да има директна връзка с двете скъпи покупки. Една част от хората обаче, които стоят зад тези сдружения, имат директни връзки с някогашния министър председател, други са свързани с него индиректно.

Дрийм тийм „ Банкя “

Дружеството EMA BGS e основано през 2014 г като едноличен притежател в началото е бащата на Борислава Йовчева – Георги Йовчев с 3.10 евро капитал. Според отчета малко по-късно за малко във компанията като съсобственик влиза и щерка му, а в края на 2015 година се снабдява и с още един съучастник – кипърската офшорка PALMS ENTERPRISES.

Това съответствува с фрапантното повдигане на капитала на EMA BGS. Собственик на офшорката е кипърец, само че в Испания се съставлява от Силвия Николова, а прокурист е Йордан Христов, с който тя живее на фамилни начала.

Христов живее в Банкя и се смята за непосредствен до приятелския кръг на Бойко Борисов от родния му град.

Сред известните от този кръг имена са още Иван Саздов, който през 2005 година оглави инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Борисов за кмет на София, както и Красимир Велчев, който дълги години беше народен представител от ГЕРБ и член на управлението на партията.

До 2011 година Саздов е в ръководството на сдружението „ Спортни парцели Приморско “ АД дружно с Йордан Христов. Първоначално собствеността на компанията е смесена – сред община Приморско и упоменатата кипърска офшорка PALMS ENTERPRISES, само че след това сдружението е минало напълно в ръцете на Христов посредством следени от него компании.

Саздов е бил съучастник и с братовчеда на Борисов Радослав Иванов, който ръководи охранителната компания „ Ипон “ до момента в който Борисов беше министър председател и се сочи за негово доверено лице. Саздов държи тенис клуба в Банкя, където преди време Борисов можеше постоянно да бъде забелязан.

Иначе бизнес ползите на Йордан Христов са в необятен набор – от владеене на хотели по морето и в столицата, през газови сдружения и оптикоелектронни принадлежности до застрахователна компания.

Прави усещане, че сдруженията му са били бенефициенти по европейски стратегии и са печелили публични поръчки. Едно от тях да вземем за пример – „ Химмаш “, записано в Хасково, съгласно информация в АПИС е спечелило през 2015 и 2016 година поръчки за близо 7 млн.лв на държавната „ Марица-изток “ ЕАД.

Дружеството ОМЗ ООД, което създава оптични уреди, пък е усвоило близо 3 млн. лева по оперативната стратегия „ Конкурентоспособност “. По неофициална информация от деятели на ГЕРБ в двора на компанията се е помещавал и офисът на едно от сдруженията на Красимир Велчев, което след това той продаде.

През 2020 година сдружението е спечелило социална поръчка на Агенция „ Митници “ за 1.6 млн. лева През 2015 година пък столичната топлофикация се е застраховала във компанията му за 3 млн. лева

В разгара на „ Барселонагейт “ Христов направи и още една „ всеотдайност “ – подписа брак с Борислава Йовчева, само че три месеца по-късно го разгласи за завършен.

Движението на акциите на EMA

По същото време е почнало и прехвърлянето на компанията, притежател на първокласния бутик на Йовчева. Според сигнала до испанските управляващи акциите първо са трансферирани на Миглена Николова и на испански юрист, обвързван с Илиян Пенев, който има верига от заведения в Испания. Докато живееше в България, Пенев беше прочут като представителя на някогашната силова формация СИК в Русе. Със СИК се свързва и началото на професионалната биография на Борисов.

Малко по-късно обаче дяловете на „ EMA BGS “ са били трансферирани на „ Ви Би Джи енерджи “ ЕООД, благосъстоятелност на Росица Велкова. Името й стана известно около абсурда с австрийския лобист Петер Хохегер по време на ръководството на тройната коалиция.

През 2012 година управляващите в Австрия започнаха да го проверяват за корупция и тогава се разбра, че едноименната му PR компания има подписан контракт с ръководеното от Сергей Станишев държавно управление за 1 млн.евро да лобира в интерес на България пред Европейски Съюз.

Като подизпълнител на плана е работила компанията „ Актив груп “ на Моника Янова, която по-късно подписа брак със Станишев. Росица Велкова беше представител на „ Хохегер “ в България. Тогава в медиите имаше информация, че тя е измежду учредителите на ГЕРБ и даже се сочеше за близка до тогавашния силов вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. В свои обществени изяви тя отхвърляше тези изказвания, а от централата на ГЕРБ пък отричаха тя да е измежду учредителите на партията или да е членувала в нея.

Признаха обаче, че през 2008 година Велкова е взела участие като един от специалистите в експертната комисия по осведомителни технологии към ГЕРБ и е давала мнения и рекомендации за развиването на бранша. Според деятели на партията тя се е изявявала като специалист към ГЕРБ поради околните си връзки с Йордан Христов.

През март 2020 година Велкова трансферира собствеността на „ Ви Би Джи енерджи “ на адвокатката Десислава Спасова, някогашна брачна половинка на някогашния народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Светослав Спасов, който в първия мандат на Борисов като министър председател беше негов консултант.

Прехвърлянето става малко след обявата на испанския вестник „ Ел Периодико “ за възможни връзки на тогавашния министър председател Борисов в скица за пране на пари посредством покупката на къщата и бутика в Барселона и откакто бутикът е закрит.

Къщата и нейните стопани

Според отчета на испанските управляващи главните вложители в компанията „ NUMIN INVEST “, която притежаваше първокласната къща, са Александър Чаушев и брачната половинка му Яна Горанова. Още при експлоадирането на абсурда Чаушев призна, че той е притежател на парцела. Преди две години сподели пред „ 24 часа “, че в никакъв случай не е живял в него, а Йовчева е там като наемателка.

Един от изводите на испанските управляващи обаче е, че „ наемателите на парцела нямат никакви връзки с Чаушев и брачната половинка му “. „ Следователно най-очевидната догадка е, че действителният притежател на капитала не са Чаушев и брачната половинка му, а по-скоро някой, който има връзка с действителните жители на парцела “, се споделя в отчета.

По мотив сегашните разкрития Чаушев посочи пред „ 24 часа “, че испанските управляващи са правили инспекция при подписване на договорката за покупката на къщата в Барселона и тя е посочила, че всичко е изрядно. „ Включително имаше такава и за произхода на парите и тя не откри нищо неправилно. Всички придвижвания на средствата са регистрирани, всички заплащания са минали по банков път “, споделя той.

Пред изданието споделя и че при покупката на къщата Георги Йовчев „ му бил предложен като човек, който живее в Барселона, приказва испански и познава нормативните условия “. „ Той пое ангажимент да поддържа парцела и за заплащането на всички разходи по него. “, споделя Чаушев, като прецизира, че не познава Борислава Йовчева. Добавя и, че къщата към този момент е продадена, а компанията „ NUMIN INVEST “ е в разпродажба.

Александър Чаушев е бил в управителния съвет на „ Лукойл България “ до 2005 година и по времето, когато компанията на Борисов „ Ипон “ охранява нефтената рафинерия. Чаушев е бил в ръководството и на сдружения, които се свързват с някогашния шеф на „ Лукойл “ Валентин Златев, за връзките си с който Борисов обществено се майтапеше, че лъже на белот.

В момента Чаушев е в съвета на шефовете на „ Софарма “ АД.

В коментар за вестник „ България Днес “ в сряда братът на Борислава Йовчева – някогашният футболист Станко Йовчев, разяснява, че нито той, нито сестра му, както и родителите му не познават Бойко Борисов. Той счита, че „ това говорене е предизборно “ и че е „ над тези неща “. „ И сестра ми е над нещата “, прибавя Йовчев.

Всъщност за начало на цялата сага се сочи една обява във вестник „ Марица “ от ноември 2013 година, озаглавена „ Семейни войни: Бойко излезе против шурея си! “, която след това е изтрита от уеб страницата на вестника. Дописката е за футболен мач сред „ Локомотив “ (Пловдив) и „ Витоша “ (Бистрица), който приключва с победа на „ Бистришките тигри “ – тимът на някогашния министър председател. През второто полувреме Борисов се включва за „ Тигрите “, а Станко Йовчев, именуван „ Машината “ – за „ Локомотив “.

Със или без връзка с Борисов, казусът, проточил се през всичките тези години, допуска дейности от българските управляващи, които действително да изяснят събитията към покупко-продажбата на станалия прочут първокласен парцел в Барселона и обвързваните с него транзакции.

По принцип задачата на едно обективно следствие не е да доближи до обвиняване непременно, а да се откри обективната истина – какво се е случило и на база на това има ли задоволително доказателства, с цел да се стигне до нечия наказателна отговорност, разяснява пред „ Капитал “ експерт в региона на наказателния развой. Той уточни и някои от стъпките, които се подхващат в едно действително следствие.

В съответния случай то би трябвало да стартира с следенето на парите – какви са заплащанията към дружеството/дружествата на съответните лица от Барселона, кой ги е направил, на какво съображение, обяснен ли е произходът им, т.е. биха ли могли тези лица да заплащат такива суми поради приходите съгласно данъчните им заявления.

Следва да се откри и какви са връзките сред лицата, които са превеждали парите, и тези, на които са превеждани – „ действително изясняване на връзките сред въпросната дама с хората, които са й дали на нея, на околните й или техни сдружения тези суми, а не всичко да почива единствено на казаното от тях “.

Съществен въпрос е също имала ли е тя връзки с хора на властови позиции, които да са свързани с въпросните благодетели и дали тези благодетели на собствен ред са се облагодетелствали около хората на властовите позиции

Конкретно за прането на пари би трябвало да се потвърди някакво предикатно закононарушение, посредством което са добити изпраните пари с въпросните транзакции, а освен да се откри, че са с неразбираем генезис. Не е наложително да става въпрос за пране на пари, може и неща за други закононарушения да излязат, уточни юристът.
Narod.bg:
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР