Много съвременни родители са буквално обсебени от развитието на децата

...
Много съвременни родители са буквално обсебени от развитието на децата
Коментари Харесай

Аз съм невробиолог и ме притеснява прекалената амбиция на съвременните родители

Много модерни родители са безусловно захласнати от развиването на децата си. Някои дават на децата просветителни игри и ги записват на всевъзможни курсове съвсем от най-ранна възраст, твърдо уверени, че това ще даде на децата им неоспорими преимущества в живота.

Известният съветски психолингвист и невробиолог, професор в Санкт Петербургския държавен университет Татяна Черниговская обаче мисли по различен метод.

Важно е не толкоз да тъпчете детето със познания, а да го научите по какъв начин да употребява мозъка си вярно. С други думи, научете го да учи!

Ето какво споделя Татяна Черниговская:

Много е значимо децата да стартират да учат в точния момент. Основният проблем на актуалното дете са суетните родители.

Когато ми кажат: „ Започнах да изучавам сина си да чете, когато беше на две години “, давам отговор: „ Какъв простак! “ Защо е належащо това? “

На две години той към момента не може да направи това! Мозъкът му не е подготвен за това! Ако го обучите, той, несъмнено, ще чете и може би даже ще написа, само че вие и аз имаме друга задача.

Като цяло децата имат големи разлики в скоростта на развиване.

Има подобен термин – „ възраст на учебна зрялост “. Дефинира се по следния метод: едното дете е на 7 години, другото също е на 7 години, само че едното върви на учебно заведение, тъй като мозъкът му е подготвен за това, а второто би трябвало да играе с плюшено мече у дома още една година и половина и чак по-късно да седне на чина.

По публични данни над 40% от нашите деца имат усложнения с четенето и писането в края на началното учебно заведение. И даже в 7 клас има неприятно четящи.ю

При такива деца цялата когнитивна мощ на мозъка се изразходва в опити да преминат през буквите. Следователно, даже и да прочете текста, той към този момент няма сили да разбере смисъла и всеки въпрос по тематиката ще го озадачи.

Какво да вършиме?

1. РАЗВИВАЙТЕ ФИНАТА МОТОРИКА

Изправени сме пред доста сложна задача: намираме се на кръстопътя сред човек, който написа с тетрадка и чете елементарни книги, и човек, който чете хипертекстове, въобще не знае по какъв начин да написа, борави с емотикони и даже не написа текстове. Важно е да се разбере, че това е различен човек и той има друг мозък.

Ние, възрастните, харесваме този друг мозък и сме сигурни, че никаква заплаха при него. А има.

Ако едно малко дете, когато пристигна на учебно заведение, не се научи да написа, свиквайки с дребните филигранни придвижвания на писалката, в случай че в детската градина не извайва нищо, не реже с ножица, не подрежда мъниста, тогава фината му моторика не е развита.

И тъкмо това се отразява на речевите функционалности. Ако не развиете фината моторика на детето си, тогава не се оплаквайте по-късно, че мозъкът му не работи.

2. СЛУШАЙТЕ МУЗИКА И УЧЕТЕ ДЕЦАТА СИ НА НЕЯ…

Съвременните невронауки интензивно учат мозъка сега, в който му влияе музиката. И в този момент знаем, че когато музиката е включена в човешкото развиване в ранна възраст, тя мощно въздейства върху структурата и качеството на невронната мрежа.

Когато възприемаме тирада, поражда доста комплицирана обработка на физическия сигнал. Децибелите и интервалите ни удрят в ушите, само че всичко това е физика. Ухото слуша, само че мозъкът чува.

Когато детето учи музика, то привиква да обръща внимание на дребните елементи, да разграничава звуците и продължителността един от различен. И тъкмо в същото време се образува тънък прорез на невронната мрежа.

3. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА МОЗЪКА ДА МЪРЗЕЛУВА…

Не всички хора на нашата планета са гении. И в случай че едно дете има неприятни гени, тогава нищо не може да се направи по въпроса.

Но даже и гените да са положителни, това отново не е задоволително. Баба ви може да ви е подарила превъзходен роял Steinway, само че би трябвало да се научите да свирите на него. По същия метод едно дете може да получи прелестен мозък, само че в случай че не се развие, образува, ограничи, настрои – това е безрезултатна работа, ще залинее.

Мозъкът се вкисва, в случай че няма когнитивно натоварване. Ако легнете на дивана и лежите там шест месеца, тогава няма да можете да станете. И безусловно същото се случва с мозъка.

4. УЧЕТЕ МОМЧЕТАТА И МОМИЧЕТАТА Пожарна охрана РАЗЛИЧЕН НАЧИН

Трябва да говорите с момчетата малко и съответно. За оптимален резултат те би трябвало да бъдат включени в енергична активност, те просто не могат да седят на едно място. Те имат толкоз доста сила, че е най-добре да се опитате да я насочите в мирна посока, да й дадете излаз и тъкмо по време на часовете.

Не ги затваряйте в малко затворено пространство, дайте им пространство и място за придвижване. Освен това на момчетата би трябвало да се дават по-реални задания, да се измислят надпревари и да им се дават по-малко скучни писмени задания, от тях няма изгода.

И несъмнено би трябвало да бъдат похвалени за всяко малко нещо. И ето още един забавен факт: става известно, че момчетата би трябвало да се образоват в по-хладни стаи, в сравнение с девойките, тъй като в противоположен случай те просто ще заспят по време на час.

Момичетата обичат да работят в група, имат потребност от контакт. Гледат се едни други в очите и обичат да оказват помощ на учителя.

Това е доста значимо: девойките не би трябвало да бъдат отбраняване от това да паднат и да се изцапат, те би трябвало да изпитват „ следен риск “. Има опция тя да падне – оставете я да падне и се научете да се справяте с това.

Момичетата в действителност не обичат грубите, шумни диалози, само че те изискват незаменимо прочувствено включване, а също по този начин обичат цветния свят, т.е. класната стая на девойките би трябвало да е светла.

Внимателният самостоятелен метод може да трансформира слаб възпитаник в отличен възпитаник. Не всички двойкаджии са същински двойкаджии.

5. ПРАВЕТЕ ПОЧИВКИ…

Обикновено се счита, че в случай че детето не помни нещо в процеса на учене е неприятно, в случай че е разсеяно е неприятно, в случай че си почине също е неприятно, а в случай че заспи е призрачен сън.

Всичко това е погрешно. Всички тези паузи не са просто спънка за запаметяването на материала и обработката на информация, а в противен случай, оказват помощ. Те разрешават на мозъка да обработва и асимилира получената информация.

Най-доброто, което можем да създадем, в случай че незабавно би трябвало да научим нещо до на следващия ден, е да го прочетем незабавно и бързо да си легнем. По-голямата част от работата на мозъка се прави, до момента в който спим.

За да влезе информацията в дълготрайната памет, е належащо време и избрани химически процеси, които се случват по време на сън.

Постоянният стрес от обстоятелството, че не сте имали време да извършите нещо, нещо не се е получило, повече неточности, нищо не се получава – това е най-лошото нещо, което можете да си аргументите.

Не можете да се страхувате от неточности. За да извършите ученето по-лесно, би трябвало да осъзнаете, че ученето продължава постоянно, а освен на бюрото. Ако човек просто седи на бюро и се прави, че учи, няма да излезе нищо потребно.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР