Много от вас може би са чували, че законовите рамки

...
Много от вас може би са чували, че законовите рамки
Коментари Харесай

Крипто и регулации – създадени един за друг

Много от вас може би са чували, че законовите рамки и регулации към крипто пазара са извънредно неразбираеми. Въпреки че крипто навлиза от ден на ден и повече на международните пазари, регулациите си остават сива и неразбираема материя. Последните развития в този бързоразрастващ се бранш потвърдиха незабавната нужда от правила и регламенти. Скорошни събития на по този начин наречените пазари на „ постоянни монети “ демонстрираха още един път рисковете, поети от притежателите при липса на регулация, както и въздействието, което има върху други крипто активи.

Цифровите активи варират от токени, които могат или не могат да бъдат съпоставени с скъпи бумаги, до постоянни монети като и да вземем за пример, и цифрови валути на централни банки. Заинтересованите страни на пазара на цифрови активи имат разнообразни възгледи и потребности според от тяхната роля в екосистемата, организационната история, управническия опит и по-широките приложения, които са употребявали. Възгледите на обичайните финансови компании с добре открити процеси на ръководство се разграничават от тези на крипто компании, които са мощни в технологиите, само че може да нямат опит в ръководството на риска. Политиците имат друг подход; стремят се да понижат рисковете за вложителите и пазарите, като в това време обмислят личните си цифрови активи.

В актуалната несигурна среда всеки от тези три основни участници в екосистемата – обичайни финансови корпорации, криптовалути и политици – може да се възползва от потреблението на потвърдени рамки и подходи. Това може да помогне за поощряване на виновни нововъведения в бранша на цифровите активи.

И до момента в който има страни, които са узаконили крипто по най-ясния и категоричен метод, към момента има такива, които се лутат в гонене на рамки и правила. Тъй като от ден на ден хора се обръщат към криптовалутите или като инвестиция, или като избавителен пояс, рецензиите към криптовалутите не престават да се демонстрират в набор от ограничавания върху тяхното потребление. Правният статут на биткойна и алткойните (алтернативни монети на биткойн) варира доста в другите страни, до момента в който в някои правила не са дефинирани или непрекъснато се трансформират. И в случай че би трябвало да дадем сполучливи образци, бихме стартирали с Република Ел Салвадор. Страната стана първата страна, която направи BTC законна валута през септември 2021 година, последван от Централноафриканската република през април тази година.

Можем да продължим и с други образци, които се стремят към регулация на крипто пазарите. Например, през септември Калифорния стана първият щат, който публично стартира да изследва по какъв начин да се приспособява необятно към криптовалутите, с проекти да работи с федералното държавно управление за правене на регулации. Обединеното кралство също разкри проекти за контролиране на някои криптовалути. Англия ще продължи напред във връзка с регулирането на крипто. Няколко европейски страни като Германия към този момент имат съществени регулации за крипто.

За страдание обаче, обстановката не е толкоз “розова ” на всички места. Въпреки че множеството страни не вършат потреблението на биткойн нелегално, неговият статут като средство за разплащане или като стока варира с разнообразни регулаторни последствия. Някои страни са сложили ограничавания върху метода, по който може да се употребява биткойн, като банките не разрешават на своите клиенти да правят преводи с криптовалута. Други страни са забранили потреблението на биткойн и криптовалути непосредствено, с тежки наказания за всеки, който прави преводи.

Една от задачите на Европейски Съюз е да приведе в сходство разпоредбите в целия съюз, тъй че крипто компания, лицензирана в една страна, да може да предлага услуги в други страни членки. Унифицираните регулации целят да защитят по-добре европейците, които са вложили в тези активи, и ще предотвратят злоупотреби с крипто активи, като в същото време ще благоприятстват нововъведенията.

Според неотдавнашен отчет на EY (Ernst & Young), Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) е показала, че работи за въвеждане на рамка за отчитане на крипто активи (CARF - Crypto-Asset Reporting Framework). Регулациите ще се концентрират върху медиатори или други снабдители на услуги, които разрешават или дават платформа за продан на крипто активи във валута или други активи, улесняват някои подлежащи на отчитане заплащания или разрешават прехвърлянето на криптоактиви. Организацията ще обърне внимание и на „ критериите за съответно установяване дали крипто актив може или не може да се употребява за разплащане или капиталови цели ”. Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще работи освен върху формулировката, само че и за „ обезпечаване на необятно използване на CARF като единна световна рамка за контролиране, проследимост и отчитане на съответните крипто активи “.

Правилата ще оказват помощ на начинаещите крипто вложители да не станат жертва на измами, за които регулаторите предизвестяват, че са необятно публикувани в промишлеността. Te към момента се нуждаят от дефинитивно утвърждение и се чака да влязат в действие до 2024 година, включват ограничения за попречване на манипулиране на пазара, пране на пари, финансиране на тероризма и други незаконни действия.

В умозаключение бихме споделили, че крипто несъмнено не е нелегално или незаконно. Въпреки че хората могат да възприемат цифровите активи като такива, имаме вяра, че това се дължи на неразбираемите рамки и правила в бранша. Банковата система е крепко вкоренена в нашето общество и ще продължи да бъде такава още известно време. Но нововъведенията не могат да бъдат спрени, нито би трябвало. Криптовалутите са тук, с цел да останат. Ефективното ръководство на риска и потреблението на потвърдени регулаторни рамки може да минимизира несигурността на пазара и да насърчи нововъведенията в региона на крипто.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР