Много неблагоприятни перспективи за преговорите по Кипърския въпрос и федералното

...
Много неблагоприятни перспективи за преговорите по Кипърския въпрос и федералното
Коментари Харесай

Неблагоприятни перспективи за преговорите по Кипърския въпрос след изборите за парламент в Севернокипърската турска република



Много неподходящи вероятности за договарянията по Кипърския въпрос и федералното обединяване на страната – това е главният извод от извършените в неделя избори за така наречен парламент в самообявилата се Севернокипърска турска република, предварителните неокончателни резултати от които бяха оповестени малко след среднощ.

Избирателна интензивност от 62.4% вкара в така наречен парламент представители на 6 партии, в това число на най-новата Партия на възраждането, която е партия на турските заселници на острова. Победител е дясната, консервативна националистическа Партия на националното единение с малко над 36% от гласовете и 21 депутати в 50-местния парламент. Като ръководеща до преди изборите, тя бе упреквана в корупция, клиентелизъм, усилване на политическата и икономическата взаимозависимост на кипърските турци от Анкара.

Резултатите от изборите вещаят неустановеност в кипърската турска общественост, са първите мнения след тях. При полученото систематизиране на извоюваните места мъчно ще бъде формирана нова и постоянна държавна коалиция.

Според политически анализатори след записания в изборите забележителен спад на представителството на партиите, подкрепящи обединяването на страната като федерация, стартира нов, по-труден интервал за решение на Кипърския въпрос, в който все по-силно се обрисуват различните проекти за бъдещето на кипърската турска общественост и целия Кипър.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР