Много любители на домашни растения твърдят, че орхидеята е една

...
Много любители на домашни растения твърдят, че орхидеята е една
Коментари Харесай

Как да накарате орхидеята да цъфти само с една съставка?

Много фенове на домашни растения настояват, че орхидеята е една от най-взискателните и капризни зелени домашни любимци.

И въпреки всичко, някои растениевъди съумяват да отгледат дива екзотична цветна градина на своите первази. Каква е тайната им?

Всъщност всичко е доста просто – извънредно значимо е да се следват деликатно всички указания, когато се грижите за орхидеята! Ще ви разкрием някои тънкости, които ще ви оказват помощ да постигнете избухлив разцвет.

Подходяща грижа за орхидеите вкъщи

1) Пресаждане на орхидея

Ако сте си купили орхидея от магазин за цветя, не бързайте да пресаждате растението в нова саксия. Това може да е належащо единствено след 2-3 години, когато остарялата почва ще стане неизползваема.

Ако сте закупили растението с отстъпка, първо би трябвало да прегледате орхидеята за гнили корени.

2) Фаленопсис и подобаващ субстрат

Фаленопсисът в природата пораства по стволовете на дърветата и получава всички нужни субстанции от дъждовната вода. Домашно отглежданата орхидея се нуждае от специфичен субстрат, тъй че растението да може да се фиксира крепко в саксията.

3) В кои саксии орхидеите порастват най-добре?

Много е значимо да изберете верния съд, тъй че палавата орхидея да се усеща удобно. Не забравяйте най-важното: саксията би трябвало да бъде транспарантна. Също по този начин би трябвало да има дренажни отвори. Не купувайте прекомерно огромна или тясна саксия: всичко би трябвало да е в умерени количества.

4) Пресаждане на орхидея

Подгответе авансово дребен съд с топла преварена вода, саксия за пресаждането, почва, ножици, парче пенопласт и буркан брилянтно зелен разтвор (зелена). Поставете цветето в съда с вода. Направете това деликатно, като извадите орхидеята от саксията и го спуснете във водата. Сега би трябвало деликатно да освободите корените от субстрата.
 Опитен фермер разкрива 10 секрети за богата годишна продукция от краставици Опитен фермер разкрива 10 секрети за богата годишна продукция от краставици
Всеки градинар желае да отгледа здрави краставици и да се радва на богата годишна продукция. Има някои правила, които би трябвало да се съблюдават при отг...

Сухите и изгнили корени би трябвало да бъдат отрязани, а ръбовете да се обработят с брилянтно зелен разтвор. Сега изсипете нов субстрат в саксията и деликатно поставете орхидеята на мястото ѝ, като поставите парче пенопласт под основата. Засипете саксията със субстрата до края. След тази процедура е належащо да полеете орхидеята не по-рано от 7-10 дни.

5) За да накарате цветето още веднъж да цъфти

Много аматьорски производители практикуват шокова терапия: слагат орхидеята за няколко дни на мрачно място, след което я връщат на слънчево място. Този трик може да работи, само че единствено в случай че растението е крепко. Отслабналите орхидеи не реагират на такива тежки опити.

Опитайте се да употребявате цитокининова паста: тя може да накара растението още веднъж да цъфти. Любителите на орхидеите поставят малко количество паста на спящите пъпки и се любуват на резултата безусловно след 2 седмици. Възможно е да употребявате този инструмент за размножаване, с цел да не се появи увреждане на растението.

Това са дребните секрети, които ще ви оказват помощ да се грижите за това красиво цвете.

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР