Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност

...
Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност
Коментари Харесай

Директори за тестването: Хубаво, но неадекватно

" Много хубаво, само че не е съответно подредено в хронологичната поредност нито на възрастта, нито на просветителните институции, които би трябвало да изпълним с тези стъпки ", по този начин ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов разяснява идното тестване на учениците от 1 до 4 клас като изискване да се върнат в класните стаи. На нарочна конференция той изрази разочарованието на част от директорите от здравния министър Стойчо Кацаров, който е избрал прекомерно комплицирани проби за толкоз дребни деца и е трансферирал цялата отговорност върху тях. Според него за въвеждане на мярката е нужно много повече време, защото сега има редица незнайни. Сред разумните питания, на които фактически към момента няма отговор, бяха заложени и смехотворни въпроси от рода на: " Как ще се тества едно дете, в случай че се успи? ", или пък какво ще стане, в случай че чувалът с направените към този момент училищен проби се скъса.

" В София има 150 хиляди възпитаници, 50 хиляди са от 1 до 4 клас. 16 хиляди души е личният състав, от тях 14 хиляди са учителите. 240 учебни заведения най-вероятно другата седмица трябва да имаме организация. Искам да ви покажа какво ни чака като стъпки в хода на самото тестване ", стартира той. Първото голямо терзание на шефовете са самите проби, определени от Министерство на здравеопазването.  " Вижте какви дребни пипетки децата от 1 до 4 клас би трябвало да употребяват, да плюят в тази фунийка, да вземат от нея част от плюнката, да я сложат в друга епруветка, да я затворят, да сложат част от детергента, да го разклатят и да го капнат в тази дребна дъска. Този тест е щадящ за хора сред 16-17 година  Това значи вътрешна неувереност у учителите и неопитност от шефовете да провеждат този развой ", разяснява той. По думите му упованията на учителите са били проби да бъдат тип близалки -  " да са лесни и те игрово да ги употребяват, а не с тази изключителна комплицирана поредност от стъпки ".

Друго безпокойство на шефовете е, че за тестванията са отделени единствено 30 минути. Според Стаматов деликатното слагане на всички елементи от теста за такава група деца би отнело 1 час, с което се обезсмисля целият ход на тестването. " Безопасната учебна среда при такова тестване се изгубва след 15-та минута, тъй като става разбъркване не въздушните маси ", счита той. 

Какво ще се случва с биологичните боклуци, останали след тестването, е друга болежка на шефовете. " Те се поставят в една евентуално торба, незнам какво би трябвало да бъде, затваря се тази торба от учителя и така като засега няма изясненост, би трябвало шефът да мине и да си прибере тези чували в едно помещение, което е затворено и неизползваемо ", уточни той. По думите е хубаво, че е основана организация ПУДОС да мине по график, единствено че не е ясно  " по кое време ще пристигна индивидът от ПУДОС да ги прибере, дали той ще има серитификат, кой ще го ревизира , дали няма да се скъса този чувал през това време " и така нататък

След тестването, стаята би трябвало да бъде основно почистена и дезинфекцирана, т.е. класът да излезе на открито, продължи Стаматов.  " За едно огромно учебно заведение това са 25-30 паралелки, може да си визиите какво придвижване на хора ще стане. Да допуснем, че единствено едно дете от клас е позитивно, тогава се получава една огромна група деца, които би трябвало да чакат своите родители, с цел да бъдат взети, а хората в София са много ангажирани, работят на отдалечени работни места ", уточни той идващият логистичен проблем, който би се появил.

" Обществената поръчка е за 400 000 теста. В момента в страната ни има 230 000 възпитаници в начален стадий . Ние нямаме сигурност за продължителността на този развой. В ръцете на учителите и шефовете се хвърля една извънредно огромна отговорност. Естествено, че ще поставим всички старания да я осъществяваме, само че терзанието ни е, че след седмица няма да има проби и ще спрем този развой ", уточни той. По думите му онлайн образованието в страната върви макар всички компликации, само че то изчерпва своите запаси.  " Тестването би трябвало да подсигурява продължаването на образованието по верен метод. Но с тази поръчка, че са налице 400 хиляди теста, ние още веднъж изпадаме в обстановката, в която бяхме по-миналата седмица да не знаем по какъв начин ще продължат да учат учениците ", разяснява той, давайки ясно да се разбере, че упрекът му е към здравния министър, който не се е съобразил с опциите на децата от 1 до 4 клас.

" Представете си в едно огромно учебно заведение, допустимо ли е във всеки един клас непрекъснато да има сертифицирани екипи. Не можем да сме сигурни, че те са имунизирани или са прекарали коронавирус. Колко време могат да бъдат със документи, кои са тези хора, които ще съумеят да влязат в тези екипи, по какъв метод ще ги допуснем в тези екипи. Имаме ли задоволително подобен брой хора, които да попаднат в екипите, с цел да можем да проведем тези проби ", попита и Мая Зафирова, шеф на 140-то учебно заведение в столицата. По думите й не е ясно от кое място ще се набират тестванията за сътрудниците й, както и по кое време би трябвало да се проведат те ( " преди да влязат с децата в часовете ли? " ), и кой в това време ще удостовери, че тези проби са негативни.

 

ДЕТАЙЛ ДО ДЕТАЙЛА

" Няма още и ясна заповед на МОН, която е доста значимо да е ясно детайлизирана за всички отговорности - кой какво прави, по кое време идват тестванията, кой ги доставя, в случай че две-три деца ги изтърван, ще има ли аварийни проби ", продължи Стаматов.  " А може и да се успят, това е нещо обикновено, случва се ", посочи Мая Зафирова, шеф на 140-то учебно заведение в столицата. " Най-вероятно за здравните управляващи няма успиване на деца, само че това се случва, към 5-10% това е реалност ", поддържа я Стаматов.

 

Всичко известно до този миг за тестването, обявено от просветния министър Николай Денков, включително и от Диян Стаматов, може да прочетете тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР