Много хора спазиха мерките по Коледа, но по Нова година

...
Много хора спазиха мерките по Коледа, но по Нова година
Коментари Харесай

Доц. Велизарова обясни много ли ни остава до заветния колективен имунитет

Много хора съблюдаваха ограниченията по Коледа, само че по Нова година ще забележим какво е било, като мине 15-20 януари. Това съобщи пред Българска национална телевизия доцент Светлана Велизарова, началник на детската клиника на белодробната болница "Света София ".

Според нея, има две хипотези - едната е, че всички са били прецизни и не са се събирали в огромни компании и няма да има повишение на заболеваемостта, другата догадка е, че ние постепенно, последователно се доближаваме до заветните проценти, които ще разрешат по-малко хора да боледуват.

"Имаме 200 000 преболедували публично, те са 1/6 от изследваните. 1 160-200 000 към този момент са минали през инфекцията, в случай че прибавим и скритата заболеваемост, това значи, че към 2 милиона и половина към този момент са минали през инфекцията. Трябват ни още 2 милиона, с цел да стигнем до заветното число за груповия имунитет ", заключи доцент Велизарова.

И добави, че в случай че желаеме да се оправим с ковид, до края на годината би трябвало да имунизираме към 2 милиона. Това значи по 17 500 души дневно.

Тя даде за образец имунизацията в Израел и изясни за организацията на имунизирането там. Според нея, за жалост, огромното количество ваксини ще пристигна през април и по-късно през юли.

"В този интервал обаче, в случай че пристигна и "Астра Зенека ", макар че тя не е РНК ваксина, тя е различен вид ваксина - близка до противогрипната, тогава ще пристигна казусът с личния състав. Ще имаме ваксини, само че няма да има кой да боде. Сега имаме личен състав, само че нямаме ваксини ", разяснява доцентът.

Тя прикани хората да не четат Facebook и да се извърнат към по-специализирани списания по отношение на възможното преместване на болестта след имунизация.

"Тази по този начин наречена РНК ваксина съдържа в себе си напълно дребна парченце от РНК на вируса, която е синтезирана по биохимичен метод. Тоест, тази РНК като влезе в организма, тя споделя на осведомителната РНК: ти произвеждай така наречен S протеин, който ще подтиква имунната система и тази РНК се саморазпада за 3-4 дни. И тогава имунната ни система стартира да работи ", изясни доцент Велизарова.

Тя сподели още, че при вирусни инфекции не са значими толкоз антителата, а най-съществен е клетъчният имунитет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР