Много хора смятат, че месото на акулата не става за

...
Много хора смятат, че месото на акулата не става за
Коментари Харесай

Как се готви месо от акула

Много хора считат, че месото на акулата не става за ястие. Това обаче не е по този начин. Ястия от акула употребяват доста нации, които живеят до морета и океани.

Известни са над триста типове акули, които са разграничават по мярка, метод на живот, хранене и държание, само че единствено някои от тях се ловят в промишлени количества.

Сред акулите с изключително вкусно месо са синята акула, черноперковата акула, сивата акула, леопардовата акула, акула галеус и акулата лисица. Най-много акули се употребяват в Япония.

Там се счита за необикновен деликатес супата от плавници на акула. Векове наред майсторството на готвачите от Изтока се оценявало по умеенето им да подготвят чорба от плавници на акула.

В Китай е известно ядене от устните на акула, задушени с кълнове от бамбук и пилешко месо. В Италия месото от акула се употребява най-много за салати.

В Англия месото от акула се сервира с пържени картофи. Черният дроб на акулата е богат на витамин А. Месото на акулата е богато на белтъчини, които по аминокиселинен състав са близки до белтъчините на говеждото месо.

Освен това в месото от акула се съдържат соли на калция, фосфор, йод и мед, а също и витамин В. То съдържа и огромно количество живак, който може зле да повлияе върху нервната система. Затова месото от акула не се предлага за бременни и деца под шестнадесет години.

Месото от акула е вкусно и нежно, само че когато е сурово, има противен аромат на амоняк и горчиво-кисел усет, по тази причина изисква специфична предварителна подготовка.

 Филе от Акула

Специфичният усет изчезва след сваряване или след киснене в мляко или подкиселена с оцет или лимонен сок вода. Най-вкусно е месото от дребните типове акули. Не се предлага потреблението на тъмното месо от акула.

Можете да приготвите ужасно пържено филе от акула. Ще ви би трябвало един кг месо от акула – замразено или прясно, половин чаена чаша брашно, две яйца, половин чаша галета, половин китка магданоз, един лимон, двадесет грама лой, доматен сос и сол на усет.

Нарежете филето на части, посолете ги и ги панирайте в брашно, топнете ги в яйцата и по-късно в галетата. Запържете в гореща лой и отцедете. Сервирайте в огромно ястие, като украсите с магданоз и резенчета лимон. Отделно сервирайте доматеният сос.

Можете да изненадате околните си и с печена акула със сос. Нарязаното на пържолки филе измийте добре и подсушете. Посолете, полейте със сок от четвърт лимон, поръсете с черен пипер.

Добавете малко розмарин и печете в авансово нагрята на 100 и осемдесет градуса фурна за 10 минути. Това време е задоволително, с цел да е готово месото.

Отделно пригответе соса. Два червени домата нарежете на дребни късчета и запържете в масло. Добавете двеста грама консервиран зелен боб, нарязана на ситно глава лук и две ситно нарязани скилидки чесън.

След пет-шест минути прибавете две супени лъжици пикантен кетчуп и налейте четвърт чаша бяло вино. Задушете 10 минути на слаб огън. По предпочитание може да добавите захар и лимонен сок.

Сервирайте в огромна паница, в която налейте сос, от горната страна сложете месото от акула и поръсете с магданоз и босилек.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР