Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят

...
Много хора искат да опитат поне веднъж да си направят
Коментари Харесай

Как се прави домашна бира

Много хора желаят да опитат най-малко един път да си създадат сами бира. Това елементарно може да се направи, в случай че разполагате със зърна – пшенични, ечемичени или ръжени, хмел, бирена квас.

Първо би трябвало да подготвите зърната. Какви ще бъдат те – ръж, ечемик или пшеница – зависи единствено от вашите желания. Можете да смесите ръж с овес.

След като зърната към този момент са определени, те се поставят в бездънен съд и се заливат със студена вода. Трябва да изчакате няколко дни, до момента в който покълнат, да излеете непотребната вода от съда и получавате основата за вашата домашна бира.

След това прибавете вода към покълналите зърна. Кипнете вода, охладете я до шестдесет градуса и я прибавете към зърната. Разбъркайте добре, покрийте с похлупак и оставете да се вари на муден огън няколко часа.

Добавете в съда на печката и хмел. След това охладете получената течност и я оставете непокрита, с цел да се насити с О2. Прецедете.

 Технологията на домашна бира

Добавете бирената квас – тя спомага за това бирата да е бира, защото я трансформира в алкохолна напитка. Времето за ферментация е към две седмици.

През първата седмица би трябвало да осигурите място за вашата бира, където да не е изложена на повече от петнадесет градуса температура.

През втората седмица е добре да прелеете бирата в дървено буренце. Но не всеки има буре у дома, по тази причина можете да улесните и опростите процеса.

За задачата ще ви трябват 2.5 кг покълнали зърна, 5 литра вода, 3 чаши хмел, половин чаена лъжичка сол, 50 грама суха бирена квас и 100 мл захарен сироп. Той се прави от 100 мл вода и 50 грама захар, които се сваряват, до момента в който не се посгъсти сиропът.

Зърната се смесват с водата, варят се към два часа и се прибавя хмелът. Вари се още половин час, прецежда се и се охлажда до 40 градуса.

Добавете бирената квас, солта и захарния сироп, разбъркайте и оставете на хладно за пет часа. Разлейте бирата в бутилки и оставете без капачки, а след едно денонощие сложете капачките. След два дни вашата домашна бира може да се пие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР