Много хора често претоплят сготвена храна, без да знаят, че

...
Много хора често претоплят сготвена храна, без да знаят, че
Коментари Харесай

Кои храни не трябва да претопляме и защо?

Много хора постоянно претоплят сготвена храна, без да знаят, че това може да крие рискове за здравето. 

Изследователите на храните от Two Wombats споделиха лист с 10 храни, които не би трябвало да претопляте на идващия ден.

1. Яйца

Остатъците се употребяват най-добре студени или добавени към студени ястия като салати. Претоплянето на сварени яйца крие евентуален риск от хранително отравяне.

2. Гъби

Те се скапват бързо, тъй че може да получите стомашно разстройство.

3. Картофи

Изисква подобаващи способи за нагряване, с цел да се избегнат евентуални опасности за здравето. Сварените картофи би трябвало да се съхраняват единствено в ледник и не би трябвало да се затоплят наново в условия на ниско наличие на О2, като да вземем за пример във фолио.

4. Ориз

Загряването на такава храна може да провокира напредък на бактерии и да аргументи повръщане, диария и общо стомашно разстройство. Ястията с ориз се употребяват незабавно след готвене.

5. Морска храна

Експертите поучават да ядете всички морски блага едновременно. Ако има останки, не би трябвало да се оставят на стайна температура повече от два часа, а по-късно е по-добре да не се претоплят, а да се употребяват в студени ястия.

6. Масла

Някои масла, в това число масла от авокадо, орех и гроздови семки, могат да гранясват при наново нагряване.

7. Бебешка храна и кърма

Претоплянето не е целесъобразно - това минимизира хранителното наличие и също по този начин усилва риска от допустимо отравяне.

8. Ряпа

Високото наличие на вода може да докара до превръщането на нитратите в евентуално нездравословни химикали при наново нагряване. За оптимална сигурност специалистите предлагат да консумирате варена ряпа в деня на подготвяне.

9. Спанак

Процесът на нагряване може да трансформира нитратите в нитрити, което е обвързвано с евентуални здравословни проблеми. Остатъците от спанак се употребяват най-добре студени.

10. Цвекло

По-добре е да не претопляте ястия, съдържащи цвекло. Вместо това ги съхранявайте и консумирайте студени. Прегряването също може да скапе текстурата и усета на зеленчука, написа vesti.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР