Много хора бързат да се намесят в живота на другите,

...
Много хора бързат да се намесят в живота на другите,
Коментари Харесай

Не съдете, Бог знае по-добре. Поучителна притча

Много хора бързат да се намесят в живота на другите, да им отворят очите за нещо, да дадат съвет. Нещо повече, те също по този начин упорстват на своята позиция и на своя сюжет.

Но всеки е на своето равнище на развиване, всеки вижда света в своята координатна система. Внимавайте с опитите да съдите, заклеймявате и настоявате за еднопосочно мнение.

Бог знае по-добре.

В едно село живеел елементарен необразован и безпаричен човек. Той работел на своето парче земя и имал коза. Някак си свързвал двата края и не се оплаквал от живота. Имал храна, имал колиба, имал козе мляко.

Веднъж един гостуващ мъдрец, който минавал по тези краища, помолил да пренощува при него.

Бедният човек го посрещнал с наслада, дал му леглото си.

Философът забелязал, че през нощта бедният човек първо отишъл в обора и издоил козата. След това отишъл някъде с чинийка мляко и се върнал с празни ръце.

– Разкажи ми, какво прави до момента? – попитал философът

– Носех мляко – угоюение за Бога. Бог ме обича, Бог се грижи за мен, Бог ме чува. Всеки ден приема подаръка ми – прясно козе мляко. Това е най-ценното, което мога да му дам.

Философът помолил бедния човек да му разреши да остане още една нощ и заречен, че ще му опише и покаже тайната къде отива млякото.

Дошла идната нощ. Беднякът направил нормалния обред – изнесъл чинийка с прясно мляко под едно дърво.

Философът споделил на бедния човек да го последва.

Те се скрили покрай едно дърво. И скоро видели по какъв начин една лисица изтичала до дървото и бързо изпила цялото мляко.

– Ето кой в действителност пие твоето мляко. Трябва да се научиш да четеш, трябват ти верните книги. Така ще схванеш, че Бог не може да одобри храна от ръцете ти по този метод. Бог е Дух, духовна сфера.

Бедният човек се разстроил, даже се разплакал. Но въпреки всичко решил, че всеки ден ще носи мляко под дървото. Може би тази лисица има дребни лисици, тя се нуждае от сили. Нека се храни.

Философът се сбогувал с бедния човек и потеглил. Но застрашителен ангел препречил пътя му:

– Кой ти даде право да лишаваш индивида от въззможността му да има вяра в Бог?

– Аз просто му демонстрирах истината. Той е необразован, необразован човек. Просветих го.

– Да, той не е чел книги. Той няма учители. Той е елементарен човек, който цялостен живот работи върху земята си. Той има вяра в своята картина на света, както го вижда и схваща. Но той има вяра с цялото си сърце, обръща се към Бога, това му дава мощ. Бог вижда неговата откровена религия и всеки ден му изпраща тази лисица да пие мляко, като по този метод още повече укрепва вярата му и го утешава. Бог знае по-добре, той е под негова отбрана.

А вие какво разбрахте за себе си от тази алегория?

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР