Много е вероятно преди да ви попадне информацията за ареста

...
Много е вероятно преди да ви попадне информацията за ареста
Коментари Харесай

Карлос Гон – Автомобилният гигант

Много е евентуално преди да ви попадне информацията за ареста му от новините, да не сте чували името на Карлос Гон. Директорът на втория максимален консорциум, производител на коли на планетата – “Рено-Нисан-Мицубиши ” с над 10,6 млн. единици продадени по света за 2017 година Това, несъмнено, в случай че не живеете непрекъснато във Франция или не дай си боже в Япония.

Особено в Страната на Изгряващото слънце, където появилият се като избавител на потъващата компания “Нисан ” през 2001 година Карлос Гон става първият “гайджин ” (чужденец на японски), който оглавява огромна японска автомобилна компания. И 10 години по-късно в национално допитване, кого считат японците, че най-добре би управлявал страната, заема седмо място. Пред тогавашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, който е на безславното девето. На живота на Карлос Гон в Япония е отдадена цяла поредност от обичайните локални графични романи- манга, а французинът от бразилско-ливански генезис се счита и за идеалния мъж за женене съгласно японките. Или най-малко по този начин споделят.

Може да си визиите единствено с тези няколко детайла на разум и беглите филмови/литературни знания на множеството от нас за японските понятия за чест и достолепие, какъв удар би трябвало да е провокирала в Япония новината за ареста на Карлос Гон – най-скъпо платеният шеф на авто консорциум в света – по обвинявания в укриване на приходи за персонална полза. Няма засищане, ще кажете и ще сте прави. Само за 2017 година годишната заплата на Гон от “Рено ” възлиза на 7,4 млн. евро. Отделно от 9,2 млн. евро, които прибира от “Нисан ”, като последна година отпред на борда на шефовете. Всички останали доходи от другите му разнородни инициативи – като най-големият вложител във винената промишленост на Ливан – не подлежат на коментар. Наистина няма засищане!

И в случай че в Япония шокът ще е може би по-скоро културен, поради гласуваното доверие на чужденец – другояче не е като и те да нямат измамници в огромни размери – във Франция, където страната е акционер в “Рено ”, ситуацията е предреволюционно. Не че липсваше задоволително обществено напрежение и по този начин, с всеобщите демонстрации против цените на горивата от последните дни! Новината за ареста на шефа на “Рено ” разбираемо господства първите страници на всички централни всекидневници в Хексагона и води новинарските излъчвания на електронните медии. Министърът на финансите Брюно льо Мер съобщи във вторник, че при тези обвинявания против Карлос Гон е неприемливо той да продължи да е отпред на компанията. Неговият предходник и сегашен президент Еманюел Макрон, който се притече на помощ на синдикатите през 2016 година, с цел да извие ръцете на Гон против опита му да си заплати компенсационен пакет в размер на 7,25 млн. евро, евентуално ще има доста по-остри думи по адрес на предприемача в идните дни. Предвид, че тази му интервенция стартира да построява пред френското общество облика, с който Макрон завоюва Елисейския замък на идната година.

Което ни връща и на самия човек в окото на бурята. Карлос Гон е роден на 9 март 1954 година в Порто Вело, столицата на отдалечения бразилски щат Рондония. Баща му е потомък на християни-маронити, имигранти от Ливан, а майка му е нигерийка с ливански корени. Несъмнено рядка композиция. На ранна възраст младият Карлос развива хронично заболяване и след дълготрайно несполучливо лекуване в Рио Де Жанейро, през 1960 година отпътува за Бейрут с майка си. В ливанската столица получава главното и междинното си обучение в йезуитския лицей “Нотр Дам ”, преди 1974 година, на 16-годишна възраст, да се насочи към Париж. В Града на светлините Карлос Гон пази две висши инженерни дипломи – в политехническия институт и в този по минно дело и с тапиите в джоба през 1978 година стартира работа при най-големия европейски производител на автомобилни гуми, френската компания “Мишелин ”. Израствайки в корпоративната кариера, през 1985 година Карлос Гон е назначен за шеф на интервенциите в Южна Америка, а в края на десетилетието поема управлението в Северна. На последната позиция през 1990 година е в основата на поглъщането на “Юнироял Гуудрич ” и превръщането на “Мишелин ” в най-големия международен производител на автомобилни гуми.

През 1996 година Карлос Гон се причислява към “Рено ” като заместник-генерален шеф. В идващите няколко години си печели прякора “убиецът на разноски ” (Le Cost Killer), тъй като с драконовските ограничения за съкращения съумява да изправи компанията на крайници след несполучливия й опит за обединение с “Волво ” при започване на 1990-те. От тази си позиция през 1999 година Гон управлява интервенцията по спасяването на изпадналата в отговорности “Нисан ” със закупуването на 40-процентен дял от “Рено ” в компанията. През 2001 година Карлсол Гон е назначен за общоприет изпълнителен шеф на японската корпорация, а през 2005 година поема руля и на френската. През октомври 2016 година под негово управление “Нисан ” закупува 34 % от дяловете на компанията “Мицубиши ”, а Гон е назначен за ръководител на управителния й съвет.

А какво ли си мислят в Русия?


Съвсем не е риторичен въпрос. През 2012 година “Рено-Нисан ” под вещото управление на Карлос Гон взе участие в основаването на взаимно дружество с съветската компания “Ростехнологии ”, в границите на което на идната година получават “АвтоВАЗ ” – най-големият съветски производител на коли, измежду които популярната “Лада ”. В общото дружество “Алианс Ростех Ауто БВ ” “Рино-Нисан ” има 76 % от дяловете, а до юни тази година Карлос Гон беше ръководител на управителния съвет.

За него


Франция бди за ориста на алианса


Франция ще бъде извънредно деликатна и нащрек за ориста на „ Рено ” и на колегата му „ Нисан ” след ареста на шефа на групата Карлос Гон в Япония. Но е доста рано да се разясняват изнесените до момента обстоятелства.
Франция обаче ще бъде нащрек за стабилността автомобилния алианс и на групата.

Емануел Макрон, президент на Франция


Вече не може да управлява „ Рено “


Карлос Гон към този момент не е в позиция, в която може да управлява „ Рено “. Досега не бяхме желали публично оставката му от борда заради простата причина, че нямахме никакво доказателство и следвахме правната процедура. Искал съм френските данъчни управляващи да ревизират Гон и те не откриха нищо.

Брюно льо Мер, министър на финансите на Франция


Получи прекалено много власт


Твърде доста власт бе дадена на един човек предвид на ръководството. Трябва да кажа, че това е една тъмна страна от епохата на Гон, която продължи дълго време. Все още е предмет на диспути, дали Гон бе харизматична фигура или деспот. Но партньорството с “Рено ” няма да бъде наранено от случилото се.

Хирото Саикава, изпълнителен шеф на “Нисан ”


Ще ни бъде мъчно без него


Ръководството на алианса на “Рено ”, “Нисан ” и “Мицубиши ” може да бъде мъчно без сплотяващата фигура на шефа Карлос Гон. Не считам, че има различен на Земята като Гон, който да може да ръководи алианса. Най-належащият проблем е, че към момента имаме хора отпред на двете компании, само че не и на третата.

Осаму Масуко, изпълнителен шеф на “Мицубиши ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР