Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у

...
Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у
Коментари Харесай

Как да познаем българско ли е агнешкото

Много българи избират да купят за празника агнешко, създадено у нас. Но от време на време търговците може да се опитат да пробутат вносно месо. 

От овцевъдната асоциация сигнализират, че на пазара се продава агнешко с неразбираеми печати, като цената му е с 20% по-ниска.

Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) разясни, че на печата върху месото нищо не се чете, пише Монитор.

„ Според законите и регламентите е редно да се забрани от организацията по храните. По правилник на печата би трябвало видно да проличава страната на генезис и номерът на кланицата. Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия щемпел да бъде комплициран на двата бута и на двете плешки на агнето ”, изясни Караколев.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) изясни, че червени са и печатите на агнета заклани в български кланици, и които не са отгледани у нас. По думите му, македонските са с щемпел на македонски, като за тях в организацията има съответните документи, а на щандовете в комерсиалната мрежа има табели за генезис.  

„ На пазара има задоволително български агнета ”, сподели още Симеон Караколев. Според него казусът е в евтиния импорт, а в съответния случай ставало въпрос за партида, върната от Гърция и по-късно пренасочена към България. „ Гърците я поръчали, само че имало нещо ексцентрично и е докарано тук. До предходната година страдахме от импорта от Румъния, само че там цената на агнешкото се изравни с нашата. Сега обаче потегли по-евтин импорт от Северна Македония ”, споделя ръководителят на асоциацията и прибавя, че сходни неща убиват българското овцевъдство, което и без туй е в рецесия.

По думите му, износът ни на агнешко месо е дребен, като главно е за Гърция, Италия и Хърватска. Цяло агне от прилежащата някогашна югорепублика в този момент може да се купи в някои от огромните търговски вериги на промоция за под 13 лева./кг.

Седмица преди Великден, инспекция на „ Монитор ” на Женския пазар в София сподели, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лева килото, а най-високата към 15 лева. В един от арабските магазини на пазара прогнозираха  по-високи цени ден-два преди празника, само че не прецизираха с какъв брой. На въпрос от кое място е месото им, те първо дадоха отговор, че е от Хасковско, след това смениха дестинацията  на Самоковско. Там плешката се оферираше по 11,50 лева./кг, а бутчето - по 14,50.

В идващия магазин на пазара - плешката бе с левче по-скъпа, само че има и  алтернатива - шилешко по 6 лева./кг или агнешка главичка единствено за 3,50 лева килото. При различен месар по „ Женския пазар ” може да се откри единствено за 3 лева. В прилежащия магазин покрай ул. „ Цар Симеон ” плешка и цяла агне се предлага по 14,80 лева./кг, а бутчето - по 16,30. Най-скъпо от агнето се продават котлетите, като цените им към този момент са към 20 лева килото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР