Много българи от различни поколения са възпитани с историите за

...
Много българи от различни поколения са възпитани с историите за
Коментари Харесай

Имат ли първообраз Хитър Петър и Настрадин Ходжа?

Много българи от разнообразни генерации са възпитани с историите за Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Тези безконечни противници непрестанно пробват да се излъжат един различен и това съревнование продължава епохи наред. Днес ще разгледаме произхода на облиците на героите и по какъв начин се появява тяхното съревнование.

Кой е Настрадин Ходжа

Трябва да признаем, че по-старият от двата облика е на Настрадин. Неговата известност се простира от Балканите до целия Близък Изток и даже до елементи от Централна Азия. Трудно е да се дефинира кой е неговият прототип.

Някои считат, че това е човек, живял през 13 век, родом от Румелийски султанат (първата страна на селджуците). За неговия роден град се твърди, че е Хорту в днешна Грузия, а за неговите остатъци претендира град Акшехир в Мала Азия, който оповестява, че те се намират в локалната гробница.

Трудно е да се откри дали този човек е действително първообраза на Настрадин. Ако приемем, че подобен съществува, той сигурно е оставил дълбока диря в паметта на съвременниците си, защото се е запазил през вековете. Най-вероятно можем да предположим, че става въпрос за сборен облик, посредством който народите са съумели да предадат своята мъдрост посредством занимателни истории.

Има ли действителен човек зад Хитър Петър

Много от нашите откриватели смятат, че Хитър Петър се появява като облик измежду българите през 16-17 век. Една догадка гласи, че Хитър Петър съставлява българския еквивалент на Настрадин Ходжа. Той е изобразен като безпаричен селяндур, който благодарение на хитростта и находчивостта си съумява да измами както османските служители, по този начин и българските чорбаджии. В българския фолклор се поддържа традиция за подбив над османските служители, които са представители на непознато държавно ръководство. По този метод Хитър Петър съставлява израз на националното неодобрение, на насъбраната ловкост и съобразителност, с които българите се опълчват на тежката османска данъчна система.

Най-известният откривател на анекдотите за Хитър Петър, Величко Вълчев, твърди, че героят има собствен прототип, написа actualno.com. Той е бил селяндур от село Градешница (Прилеп, Македония). Други считат, че има сходни персони от Русенско, Габровско или Хасковско. Образът му е необятно прочут по целия български район – от Добруджа, Тракия и Македония. Малко прочут факт е, че в Македония той е прочут като Итар Пейо. Личността е толкоз известна там, че е даже разказана от българския възрожденец Илия Блъсков в неговите творби.

Хитър Петър против Настрадин Ходжа

Образите на двамата герои са доста сходни. И двамата са възседнали магаре, живеят в беднотия и употребяват само силата на мозъка си, с цел да преодолеят властимащите. В същото време в нашия фолклор се вижда, че Хитър Петър съумява да надхитри Настрадин Ходжа. Ако приемем, че Настрадин съставлява османската просвета, Хитър Петър се явява като облик, който печели в този директен интелектуален конфликт. Този спор е напълно културен, само че символизира пробуждането на българското национално самочувствие, което е един от признаците за започващото българско Възраждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР