Много американци не могат да си позволят да запишат детето

...
Много американци не могат да си позволят да запишат детето
Коментари Харесай

3000 долара на месец за детска градина? В САЩ това е реалност.


Много американци не могат да си разрешат да запишат детето си на ясла или детска градина. Причината: месечните такси са прекомерно високи. В Бостън едно място коства 3000 $.

Идрис към момента е сънен. Майка му Ясмин го взима. Той таман е станал от следобеден сън. Идрис е на две години и обича да върви на детска градина. А това е добре, тъй като не оферират нито законна отбрана на майчинството, нито дълъг заплатен отпуск по майчинство.

Поради това децата постоянно потеглят на ясла и детска градина доста рано. Детските заведения в Съединени американски щати обаче са извънредно скъпи. Ясмин още си спомня шокът, който е изпитала, когато схванала какъв брой ще е месечната такса за сина ѝ. " Наистина нямах визия ", спомня си тя. " Когато видях какви са цените, останах без думи. "

Грижата за малчуганите до 1 годинка коства на родителите сред 2700 и 3000 $ месечно, споделя Ясмин. " Това е повече от месечния наем на цяла къща ", споделя майката. 3000 $ - толкоз заплащат Ясмин и брачният партньор ѝ всеки месец.
Редакцията предлага
Детската градина - цяло положение

Ясмин и брачна половинка ѝ живеят в Бостън, щата Масачузетс. А там детските градини са най-скъпи в цялата страна. Но като цяло частните детски заведения са доста скъпи и другаде в Съединените щати. Средно една четвърт от общия фамилен бюджет отива за детска градина единствено за едно дете.

В Съединени американски щати даже и самотните родители са принудени да се оправят сами преди детето да стигне до възрастта, в която може да стартира да посещава държавните предучилищни занимания и учебното заведение. Това се случва чак на към 5-годишна възраст. Има единствено лимитирани дотации - за фамилии с ниски приходи. И точно тъй като страната не отпуска съвсем никакво финансиране, детските градини също едвам съумяват да оцеляват.

Пандемията утежни обстановката

Същото важи и за чиновниците на педагогическите заведения. Обучителите са измежду най-нископлатените служащи в цялата страна. След експлоадирането на пандемията и последвалите режими на локдаун мнозина вземат решение да се откажат от специалността напълно.

Пандемията утежни обстановката още повече, споделя просветителният специалист Елиът Хаспел. " Много други браншове с ниско възнаграждение - като заведенията за бързо хранене усилиха надницата на час до 16-17 $, те прибавиха и някои други обществени придобивки като здравни осигуровки. Надницата за един час работа като детски възпитател обаче е все по този начин 12 $. Много постоянно няма и никакви обществени придобивки. "

Държавата би трябвало да стартира да отделя повече

Този бранш основава проблеми и в стопански проект. Много компании губят висококвалифицирани фрагменти - на родителите просто им се постанова да останат вкъщи, с цел да гледат децата си, защото нямат опция да ги пратят на детска градина. Затова някои компании започнаха да оферират на чиновниците си да поемат част от разноските за детската градина. Това не е неприятна концепция, споделя специалистът Хаспел, само че съгласно него без държавно подкрепяне това няма да действа още дълго време.

Съединени американски щати са измежду индустриалните страни, които изразходват най-нисък % от брутния си вътрешен артикул за обучение в ранна детска възраст, сподели Хаспел. " Само 0,3 % - задачата е да се доближи един %. "

" Не можем да си позволим второ дете "

Щатът Ню Мексико желае да влага повече в тази област. Тамошните управляващи неотдавна взеха решение, че детските градини би трябвало да бъдат безвъзмездни за множеството фамилии. Същевременно други щати обмислят най-малко възстановяване на качеството. Сред тях е и Масачузетс.

Ясмин и брачният партньор ѝ са решили да почакат със фамилното обмисляне. Те желаят да имат второ дете, само че високите такси ги стопират. " Няма по какъв начин да имаме две деца, които да посещават детска градина по едно и също време. Не можем да си го позволим ", споделя майката. Тя споделя, че сега е изцяло невероятно да си разрешат още едно дете. Затова и двамата се надяват скоро и в Масачузетс яслите и детските градини да станат по-евтини.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Една от най-хубавите специалности в света "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР