Много актуален и много тревожен е въпросът с психичното здраве

...
Много актуален и много тревожен е въпросът с психичното здраве
Коментари Харесай

Много тревожен е въпросът с психичното здраве на нацията

Много настоящ и доста обезпокоителен е въпросът с психологичното здраве на нацията. Това посочи на конференция здравният министър проф. Николай Петров, представено от Фрогнюз. Той показа целите в бранша. Една от ограниченията в тази област е основаването на обединен указател на пациентите с психологични болести в страната.

Достъпът до този указател би трябвало да е в услуга освен на здравното министерство, само че и на всички служби, тъй като има случаи, в които такива хора карат коли, снабдяват се с оръжие и стават бели.

Друг значим проблем, който проф. Петров открои е методът на лечение на тези болести, какви са напътствията за провежданото лекуване, по какъв начин е било прекъснато то, дали пациентът ще излезе въобще от клопката на обещано заболяване и не на последно място каква е неговата работоспособност.

"Тръгваме с регистъра, първо с цел да забележим къде сме ", уточни проф. Петров. По думите му най-важното в този указател е той да каже къде са тези хора сега.

Предвиждат се и ограничения за лекуване на наркозависимите в страната. Здравното министерство се ангажира с създаване на стратегии за интегрирани услуги и ранна терапия при, подрастващи, употребяващи опиати, както и стратегии за тяхната обществена реинтеграция.

Не на последно място са и грижите за употребяващите опиати в местата за отнемане от независимост. Освен това здравно министерство се ангажира с правенето на стратегии за понижаване на търсенето от опиати чрез образование и развиване на контрола на търсенето на наркотични субстанции за медицински цели.

Министър Петров разяснява, че за предотвратяването използването на опиати някои общински центрове работели доста добре, други не, по тази причина ще се предизвиква обмена сред тях.

Проф. Петров открои развиването на Национална аптечна карта, на база на която да се дефинират потребностите на популацията. Така за откриването на аптека в отдалечени места се плануват тласъци. Такива ще има и за тези, които работят непрекъснато.

Друг приоритет е развиването на електронно опазване на здравето чрез интегрирана осведомителна система, която да свързва в действително време Министерство на здравеопазването, НЗОК, Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и доставчиците на медицински и здравни услуги. Внедряването на електронна здравна карта, въвеждане на електронно досие и електронна рецепта.

"Електронното опазване на здравето е извънреден приоритет. За две години би трябвало да сме осъществили електронно опазване на здравето ", уточни проф. Петров.

Относно денталната помощ се планува целево финансиране на стратегии за деца, възпитаници и възрастни за по този начин нареченото зъбно протезирине. Предвижда се и възстановяване и еднакъв достъп на уязвимите групи до опазване на здравето.

Устойчиво развиване на човешките запаси в областта на опазването на здравето по пътя на възстановяване на специализацията на лекарите, от време на време осъществяване на срещи и уточняване на тяхното равнище на осведоменост.

"Паралелно с Лекарския съюз ще работим за възстановяване на системата за акредитация. В този смисъл се чака и повишение на потенциала на извънболничната помощ, пускане на комбинирани социално-здравни грижи най-много за уязвимите групи. Предвижда се усилва на разноските за профилактика и диспансеризация в извънболничната здравна помощ ", сподели още здравният министър.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР