Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти

...
Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти
Коментари Харесай

Повечето българи избират местоработата си според мястото, където живеят

Мненията в страната са разграничени по въпроса дали прословутите поправки на градски пространства са положителни. Категорични болшинства от над 80% обаче се съгласяват, че като цяло напредването в огромните градове става все по-голям проблем, отчетливо болшинство от 64% са склонни да преценяват и работното си място с мястото, където живеят. Това са част от изводите от бърз телефонен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен измежду 800 души сред 24 и 26 януари и самостоятелен от външно финансиране.

Въпросите като качеството на ремонтите в обитаемоте места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха, да вземем за пример, разделят обществото. Респондентите дават отговор и съгласно партийните си желания – последователите на ръководещите са благосклонни, а последователите на опозицията са сериозни. Когато обаче стане дума за подвижност, паркиране и така нататък, мненията са повече от ясни: съществени болшинства споделят паника. Например, 80% намират, че в огромните градове напредването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че в случай че им се наложи да сменят работа, от значително значение ще е тя да е покрай учебни заведения и детски градини, 71% в страната споделят, че няма задоволително места за паркиране. 64% реагират позитивно на изказванието „ Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е покрай дома му “, 33% - негативно, а останалите се двоумят. На експлицитен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% споделят „ да “, 33% – „ не “, а останалите се двоумят.

44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното обитаемо място са по-скоро положителни, само че 52% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, до момента в който близо една трета са удовлетворени, а останалите се двоумят. Подобна е картината и когато се попита за нашумелите поправки на площади, улици и други градски пространства - 47% ги утвърждават, а 50% - не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столичния град взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години очевидно води и до по-голяма сдържаност на хората към качеството и прозрачността при поправки и усъвършенствания в градската среда. В по-големите обитаеми места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се разрешат да пътуват отвън България и да съпоставят.

Засега българите намират работата на управляващите по почистването на снега в обитаемоте места за по-скоро ефикасна – 58% правят оценка положително, а 31% отрицателно. Останалите се двоумят. Данните обаче надали отразяват в цялостна степен усещанията на обществото от последните снеговалежи в планински региони на страната. В София снегопочистването се преглежда даже малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Когато стане дума за общонационалната политика от последните седмици, 70%, да вземем за пример, поддържат дейностите на Каракачанов във Войводиново. 25% са „ срещу “, а останалите се двоумят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата явно е висока, само че това не значи, че се поддържат стихийни дейности – в противен случай, 85% считат, че е нужна тактиката, за която Каракачанов приказва - за решение на въпросите с гетата. 12% пък са на противоположното мнение.

Проблемите с ромите се възприемат и като част от по-общите обществени проблеми в страната. На фона на повишението на цени, да вземем за пример, тази обществена сензитивност сработва и 85% поддържат скорошното искане на Корнелия Нинова за инспекции и оставки в комисията за енергийно и водно контролиране. 13% са „ срещу “, а останалите се двоумят.

Темата с българските превозвачи пък се е трансформирала в надпартиен въпрос и Борисов печели плюс с опита да реализира отстъпки и отсрочване на новите регулации – в интерес на бизнеса на българските компании. 17% с срещу дейностите на Борисов, а останалите се двоумят.

Мнозинство (59%) поддържа и сериозната позиция на президента Радев поради неспазването на оповестената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „ срещу “, а останалите се двоумят. Тепърва ще се види какви са настроенията след сериозната тирада на президента в последните дни.

Всички тези тематики засягат възприятието на правдивост измежду обществото – българите явно не одобряват, когато се вижда занемаряване на разпоредбите. Дали става дума за огромна договорка, за чувство, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на огромни страни против слабите дребни, или пък за обществена сензитивност, обществото ни демонстрира тъпота.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР