Мистериозна смърт настига противниците на режима на руския президент Владимир

...
Мистериозна смърт настига противниците на режима на руския президент Владимир
Коментари Харесай

Политковская, Немцов, Пригожин... Кои са знаковите убийства на режима на Путин

Мистериозна гибел настига съперниците на режима на съветския президент Владимир Путин. Повечето от смъртните случаи и убийства остават до ден-днешен неразкрити.
Вижте лист на най-известните жертви на Путинова Русия.

Политковская – убита на рождения ден на Путин

Най-известният случай е на журналистката и правозащитник Анна Политковская, която беше убита на 7 октомври 2006 година в асансьора пред жилището, в който живее. Нейното ликвидиране стана точно на рождения ден на съветския президент. Политковская е родена в Ню Йорк в семейство на руски дипломати от украински генезис.
От 1999 година до убийството й работеше за опозиционния вестник „ Новая газета “, в който отразяваше войната на Путин против Чечения. Със своите кореспонденции тя дразнеше както съветската власт, по този начин и проруския чеченски хайлайф, предвождан от Рамзан Кадиров. Има информация, че в деня, който е била убита, е подготвяла материал за противозаконните мъчения на чеченската работа за сигурност. През май 2008 година, след извършено следствие, съветската прокуратура уточни за съответен причинител на убийството Рустан Махмудов, който е разгласен за интернационално търсене.
В книгата си „ Русия на Путин “ Политковская изяснява, за какво не харесва съветския президент: „ За цинизма. За расизъм. За безкрайната война. За лъжите. За газа в Норд-Ост. За труповете на почтено убитите, които съпътстваха целия му първи мандат. Трупове, които може би даже не съществуват “.

Кой токсини Литвиненко?

Бившият полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ Александър Литвиненко е първият прочут случай на токсичен, който се приписва на режима на Путин. Става прочут с изказванията си, че е получавал заповеди от своите директни началници от службата за сигурност да убие Борис Березовски, който е един от най-влиятелните хора в Русия през 90-те години. Литвиненко е отхвърлен от ФСБ и по-късно през 1999 година е задържан по обвинявания за превишаване на пълномощията си при антитерористична интервенция в Кострома.
През 2000 година съумява да емигрира във Англия, където е мощно сериозен към дейностите на съветския президент. Там той издава книгата „ Взривяване на Русия: Терор от вътрешната страна “ и „ ЛПГ – Лубянската незаконна формация “, в които упреква Путин, че стои зад серията от атентати на жилищни домове, станали мотив за войната против Чечения през 1999 година На вълната на тази война Путин стана президент през 2000 година
На 1 ноември 2006 година е признат изненадващо в болница и няколко седмици по-късно умира. Оказва се, че е облъчен със мощно радиоактивния материал Полоний-210. Скотланд Ярд стартира следствие, което откри няколко места с радиоактивно замърсяване, които са свързани с Литвиненко, в това число и избрани самолети, пътували от Москва до Лондон и Хамбург. Малко преди да почине Литвиненко обществено упрекна съветското държавно управление, че стои зад неговото отравяне. Неговият случай беше отразен от международните медии.

Немцов – четири изстрела в центъра на Москва

Борис Немцов е една от звездите на съветския демократизъм през 90-те години, министър и вицепремиер, през 1999 година дружно с Ирина Хакамада и Сергей Кириенко сътвориха Съюза на десните сили. По това време Русия се намира в тежка икономическа и политическа рецесия и Немцов е един от политиците, които не изключват идването на власт на мощен човек, който да размени болния Борис Елцин. Партията Съюз на демократичните сили в началото е неутрална по отношение на Путин и неговата политика, даже го поддържа в някои негови начинания и търси партньорство. Впоследствие Немцов се разочарова от Путин и по време на втория му президентски мандат към този момент е един от неговите съперници. Напуска Съюз на демократичните сили и даже се кандидатира за президент през 2008 година, само че след това отдръпва кандидатурата си. Създава партия, която да се бори с корупцията в Русия. На 27 февруари 2015 година е погубен от незнаен причинител с четири изстрела в центъра на Москва на един от мостовете против Кремъл.

Мистериозните самоубийства – паднал от прозорец, блъснал си главата в парапет

След започването на войната на Русия в Украйна мощното напрежение в страната мазета в серия от мистериозни случаи. От началото на 2022 година десетки съветски предприемачи бяха открити мъртви при неизяснени условия. Много от тях бяха публично оповестени за самоубийства.
През юли 76-годишния т Евгений Лобачев - пенсиониран генерал-майор от Федералната работа за сигурност на Руската федерация - беше открит мъртъв в Москва. Смъртта му беше оповестена за самоубийство.
От 24 до 26 декември 2022 година имаше поредност от четири мистериозни смъртни случая. На 26 декември Павел Антонов - най-богатият народен представител от Руската дума (руския парламент) и критик на Путин - почина в Индия, падайки от прозореца на хотел. Неговият сателит Владимир Биденов бе открит мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.
69-годишният Алексей Масло в , някогашен шеф на съветските сухопътни войски, умря в болница на 25 декември, а Александър Бузаков, който в продължение на десетилетие беше началник на съветските „ адмиралтейски корабостроителници “, умря на 24 декември.
Сред другите смъртни случаи са редакторът на известно съветско пропагандно списание, вицепрезидентът на „ Газпромбанк “ и върховен чиновник на „ Газпром “.
Подозрителните смъртни случаи на видни руснаци не се лимитират единствено до границите на Русия. През април 2022 година Сергей Протосеня - някогашен заместник-председател на „ Новатек “ - беше открит обесен на парапет. Съпругата и щерка му бяха открити убити с прободни рани. Бизнесменът Михаил Уотфорд беше открит мъртъв в дома си в Съри, Англия, а различен - Владимир Биденов - умря във Франция, откакто си удари главата в парапет.

Последният полет на Пригожин

Евгений Пригожин, водачът на частната военна компания „ Вагнер “, беше единственият, който може би беше на косъм от това да смъкна Путин, само че по незнайни аргументи се отхвърли и заплати с живота си за това. Основаната от него ЧВК действаше освен в Украйна, само че и в Сирия, Африка и други горещи точки, в които Москва имаше своите ползи.
След продължителни месеци на конфликти с висшето военно управление поради метода на водене на войната в Украйна Пригожин оглави протест. На 23-24 юни предвожданата от него формация потегли на поход против Москва. Метежът в последна сметка беше преустановен след секрети договаряния, а самият Пригожин се реалокира в Беларус.
Човекът, осъществил схемата с активизиране на нарушители от съветските затвори за войната против Украйна, беше премахнат тъкмо два месеца след похода на частната му войска към Кремъл. На 23 август неговият аероплан беше взривен. Заедно с него от политическата сцена изчезна и авторитетният военачалник Сергей Суровикин, който по едно време командваше съветските военни сили против Украйна. Военачалникът, прочут с прякора Аргамедон, беше в положителни връзки с Пригожин./БГНЕС
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР