Мисля, че ще мине време, надявам се да не е

...
Мисля, че ще мине време, надявам се да не е
Коментари Харесай

Каракачанов: В Скопие бъркат

" Мисля, че ще мине време, уповавам се да не е доста, тъй като разногласията сред Македония и Гърция лишиха 28 години, които Македония загуби по пътя на своята евроатлантическа интеграция. Би било неточност, в случай че те считат, че с сходна политика ще устоят още 28 години в разногласието с България ". Това заяви вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов по време на онлайн конференцията " Западни Балкани ".

Председателят на Вътрешна македонска революционна организация акцентира, че няма друга тематика с изключение на тази за Република Северна Македония, по която всички политици да имат едно мнение и по която обществото да е толкоз солидарно. Според него би било неточност, в случай че в Република Северна Македония считат, че при смяна на политическата обстановка в България, някой ще направи отстъпки.

" Не може някой, в съответния случай Република Северна Македония, която 30 години е виждала единствено и само помощ и поддръжка от България, да отвръща с сходно отрицателно държание и политика ", разяснява Каракачанов.

По думите му не може преди да почистим проблемите, преди да получим ясни уверения, че Скопие и в бъдеще, даже откакто стане член на Европейския съюз, няма да предявява малцинствени или териториални искания, и че ще поправя езика на омразата, да допуснем участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз да се случи - преди да имаме нужните гаранции.

" Това е добре както за България, по този начин и за целия Европейски Съюз, тъй като той няма потребност от спомагателен проблем ", аргументира се Каракачанов.

" През 2017 година подписахме няколко съглашения с Република Северна Македония за съдействие в региона на защитата и сигурността. След влизането ѝ в НАТО, от нейна страна няма безусловно никаква самодейност по тези контракти ", уточни Каракачанов измежду образците за какво счита, че политиците в прилежащата страна нямат желание да извършват контракта, който подписаха.

" Това на мен персонално ми приказва едно нещо - договорите, които бяха подписани с България - и в региона на защитата, и договорът сред двете страни от 1 август 2017 година, бяха с концепцията най-вероятно да убедят България, че всичко ще се случи, само че то не се случва. В края на краищата три години са доста време, и в случай че за него не си направил най-малко три потребни стъпки, най-малко три жеста, няма по какъв начин да очакваш българската страна да бъде пренебрежителна към своите ползи ", разяснява Каракачанов.

Според него огромната неточност на българските политици е, че смятаха дълго време, че в границите на положителния двустранен разговор, без да ангажираме другите си сътрудници, ще решим казуса. В същото време Република Северна Македония разчитала на лобизъм, с цел да изясни своята позиция. " Поради тази причина българската позиция не беше разбрана пълноценно от всички наши сътрудници ", счита Каракачанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР