Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е

...
Мисля, че партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е
Коментари Харесай

Румен Радев: По българските улици трябва да се веят български знамена

Мисля, че партиите подценяват здравия разсъдък, тъй като това решение е рискова стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че спорът по никакъв начин няма да бъде къс, той ще се разраства.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти след водосвета на бойните флагове и знамената светини по случай Деня на храбростта. Коментарът на президента бе в отговор на въпрос за взетото в Народното събрание решение тази седмица за отпущането на финансова, филантропична и военнотехническа помощ за Украйна.

" Аз чакам в действителност рационални решения, тъй като самата дефиниция „ военнотехническа помощ " е задоволително разтеглива и рискована.

Само преди дни аз приканих да не позволяваме пристрастеностите на войната да се придвижват в България. Затова още един път приканвам българските политици деликатно да преценяват следствията от своите думи и да не дълбаят разделяне в обществото ни ", сподели Радев.

Според него е " безусловно неприемливо " в центъра на столицата да се основават конфликти във връзка войната.

" Това е рисково. По българските улици би трябвало да се веят български флагове ", означи още Радев.

Той съобщи, че публичният дълг е да сме солидарни с жертвите на войната и да ги поддържаме по всякакъв начин.

" Но подсещам, че кръвопролитията стартират с милитаристки апели. Те нямат място у нас ", добави също президентът.

По думите му всеки, който придвижва пристрастеностите в България или " я въвлича във войната ", би трябвало да бъде подготвен да понесе своята отговорност.

Радев акцентира, че войската ни постоянно е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки тествания.

" Затова през днешния ден всички българи справедливо отдаваме респект и благодарност към нашите войни, към всички, починали за родината ", сподели той.

Той обърна внимание, че поради войната, която " бушува директно до нас " се изискват решения, които да не основават опасности за националната сигурност.

" Основният дирек на националната сигурност е българската войска и най-много хората, които са се посветили на нея, с тяхната подготовка и мотивация ", уточни още президентът.

Към Радев бе насочен въпрос за политическия план на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев. В тази връзка президентът отговори, че назначените от него министри са били мощни, когато са работели дружно като екип в служебния кабинет.

" Впускането в партийната политика се оказва напълно друго тестване, за доста от тях - непостижимо ", сподели той.

И добави:

" За повторно на президентството се приписва политически план. Това е неверно схващане, тъй като не работя с подставени лица ".

Радев съобщи, че в случай че поддържа самодейност или партия, ще го съобщи персонално.

Признателен съм на българските военни за техния професионализъм, геройство, безрезервност и почтена работа. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в поздравлението си по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска. Изявлението му бе оповестено на формалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

" Българската войска е институцията, която се употребява с най-голям публичен престиж, почитание и доверие в обществото. Военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с идентична решителност, както в бурни исторически моменти като настоящия, по този начин и в годините на кротичък живот ", отбелязва министър-председателят.

" Уверявам Ви, че българското държавно управление прави всичко належащо за създаване на модерна и боеспособна българска войска - заслужен съдружник на страните от евроатлантическата общественост ", показва още той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР