Мислили ли сте си да започнете нисковъглехидратна диета? Ако е

...
Мислили ли сте си да започнете нисковъглехидратна диета? Ако е
Коментари Харесай

Продуктите с изненадващо много въглехидрати

Мислили ли сте си да започнете нисковъглехидратна диета? Ако е по този начин, евентуално знаете, че ще би трябвало да се откажете от някои храни като пицата, пастата, хляба и картофите. Но има и други храни, богати на въглехидрати, за които също да внимавате.

Истина е, че не всички въглехидрати са идентични. Рафинираните и елементарни въглехидрати като белия самун и бисквитите претърпяват преправка, посредством която се лишават значими хранителни субстанции като фибрите, които контролират храносмилането и държат равнището на кръвната захар устойчиво.

От друга страна, нерафинираните комплицирани въглехидрати подлежат на минимална преправка, тъй че потребните субстанции и фибрите в тях остават непокътнати. Те ще Ви оказват помощ да се чувствате сити за по-дълго, да бъдете във форма и да намалите неприятния холестерол.

Капанът! Въпреки че комплицираните въглехидрати са в пъти по-полезни от простите, те въпреки всичко си остават въглехидрати. Така че, в случай че сте решили да минете на нисковъглехидратна диета, внимавайте с количествата, които ядете от тях.

Ето 12 изненадващо високовъглехидратни храни, които съдържат повече въглехидрати от филия бял самун:

1. Сушени плодове

¼ чаша сушени кайсии съдържа 20 г въглехидрати, ¼ чаша сушени смокини 24 г, а ¼ чаша стафиди - 32 г.

Не се заблуждавайте, че в сушен тип тези плодове имат същото въглехидратно наличие, както когато са пресни, тъй като захарта в тях е доста по-концентрирана.

2. Варива

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

½ чаша сварена леща съдържа 20 г въглехидрати, ½ чаша сварен черен фасул - също 20 г, а ½ чаша сварен нахут - 22 година Повечето от нас считат варивата за превъзходен източник на растителни протеини, и това е по този начин, само че те също съдържат и доста въглехидрати.

3. Йогурт

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

1 чаша нискомаслен йогурт съдържа 16 г въглехидрати.

Може би очаквате подсладеният йогурт да съдържа доста въглехидрати поради добавената захар, само че елементарният е също високовъглехидратна храна. Това е по този начин, тъй като и единият, и другият тип въпреки всичко съдържат лактоза.

4. Плодов сок

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Чаша портокалов сок съдържа 26 г въглехидрати, а чаша ябълков - 28 г, и това е, в случай че са неподсладени. Също както в сушените плодове, по този начин и в плодовите сокове захарта е доста съсредоточена. Въпреки че чаша свеж плодов сок съдържа доста количество витамини и минерали, има двойно повече въглехидрати от чаша газирана напитка. За подсладените сокове и нектарите, несъмнено, равнището на въглехидрати ще е още по-високо.

5. Киноа

½ чаша сварена киноа съдържа 20 г въглехидрати.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Това в действителност са семена, не зърна. Но това не значи, че тази суперхрана е и нисковъглехидратна. Всъщност в ½ чаша сварена киноа има същото количество въглехидрати, както и в ½ чаша сварени спагети.

6. Банани

В един междинен банан има към 27 г въглехидрати.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Сходна порция от някой различен плод може да се впише в диетичните правила, само че не и бананът. За разлика от множеството плодове бананите съдържат нишесте. Среден банан е равностоен по въглехидратно наличие на две филии самун.

7. Безглутенов самун

Има към 18 г въглехидрати в една филия.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Само тъй като е без глутен, не значи, че е и нисковъглехидратен. Повечето такива безглутенови хлябове се вършат от брашно от картфи или тапиока, които в действителност са богати на въглехидрати. Но разновидностите, приготвени с бадемово или друго нисковъглехидратно брашно, могат да бъдат превъзходен избор.

8. Барбекю сос

За ¼ чаша- 30 г въглехидрати.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Може да добавяте барбекю соса като протеини към пиле или ребърца, само че множеството сосове съдържат доста добавени въглехидрати по формата на захар, мед, меласа, плодов сок и др.

9. Пълнозърнести тортила питки

В една от тях има към 18 г въглехидрати.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Всички типове тортила питки имат репутацията на по-полезен вид на хляба. Но във връзка с въглехидратите не се разграничават доста от него, даже и да са приготвени от пълнозърнесто брашно. Всъщност пълнозърнестите тортила питки съдържат повече въглехидрати, в сравнение с пълнозърнестият самун.

10. Протеин на прахуляк

Съдържанието зависи от другите марки, само че типичната лъжичка суроватъчен протеинов изолат съдържа към 25 г въглехидрати.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Въпреки името си тази добавка е надалеч от чистия протеин. Суроватката, един от протеините в млякото, съдържа въглехидрати. Освен това Вашият протеин на прахуляк съдържа и подсладители и може да се окаже даже още по-високовъглехидратен.

11. Сладки картофи

27 г въглехидрати за един междинен сладостен картоф.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати Снимка: Зорица

Винаги са считани за по-здравословна опция на зърнените храни. И сигурно е по този начин. Те са цялостни с потребни субстанции като витамин А, калий и фибри. Но това не ги прави нисковъглехидратна храна - те въпреки всичко са си картофи.

12. Манго

25 г въглехидрати за една чаша нарязано манго.

 Продуктите с изненадващо доста въглехидрати

Бананите не са единствените плодове, които съдържат доста въглехидрати- мангото съдържа също прилични количество от тях. Сладкият плод е съвършен за доста летни десерти и питиета, само че в случай че желаете да си спестите въглехидрати, сменете го с малини - 1 чаша малини има 15 г въглехидрати и съдържа двойно повече фибри.

Вижте нашите по-здравословни оферти за:

- диетични запеканки;

- кето десерти;

- кето самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР