Мисията на новоизстреляния товарен космически кораб на Нортроп Груман “Сигнус

...
Мисията на новоизстреляния товарен космически кораб на Нортроп Груман “Сигнус
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус бе прикачен към МКС!

Мисията на новоизстреляния товарен галактически транспортен съд на Нортроп Груман “Сигнус ” бе сполучлива, като той дойде безпроблемно на Международната галактическа станция, въпреки и по пътя да породиха някои механически проблеми – включително несполучливо разрастване на един от двата му слънчеви панела и отвод на една от системите за пресмятане на дистанцията до станцията.

Напомням на читателите, че галактическият транспортен съд беше изстрелян на 7-ми ноември от космодрума на о-в Уолопс чрез ракета-носител “Антарес ”. Самото изстрелване мина без отклонения, като украинската първа степен, съветските мотори “РД-181 ” и американската втора степен с американски мотор “Кастро ” сработиха безупречно. Но скоро след въвеждането в орбита един от двата слънчеви панела на “Сигнус ” не се разпростра.

Панелите “УлтраФлекс ” са изобретени от самата компания Нотроп Груман. Те се разтварят сходно на чадър, като дебютират за пръв път през 2008 година при кацането на американската галактическа задача “Феникс ” на повърхността на Марс. Макар че панелите се употребяват сполучливо на “Феникс ” и на доста следващи галактически задачи, в края на предходната година имаше проблем с разгръщането на един от тях – единият от двата панела на задачата на НАСА “Луси ” до Троянските метеорити на Юпитер. Впоследствие казусът с “Луси ” беше позволен, само че е реалност, че в този момент, след изстрелването на “Сигнус ”, това е втората особеност с “УлтраФлекс ” в границите на едногодишен интервал.

Също по този начин, малко преди днешното доближаване на “Сигнус ” с МКС, отхвърли една от трите системи LIDAR, посредством които корабът измерваше дистанцията до станцията чрез лазер. Като предписание две от тях са нужни, с цел да може галактически транспортен съд от този вид да се сближи и скачи, и популярност Богу останалите две действаха безпроблемно.

Така в 12:20 ч. корабът бе захванат от астронавтите чрез роботизираната ръка “Канадарм2 ”, а след това прикачен и въведен в американския сегмент на МКС.

На борда на “Сигнус ” пътуваха 4.1 тона потребен товар, включително микроспътници и научни опити. Сред тях са:

Устройство за 3D щемпел на човешки тъкани в галактически условия Наблюдателна установка, която ще изследва по какъв начин от време на време след горски пожари пораждат кални наводнения Експеримент, който ще изследва дали акомодацията на растения към безтегловност може да се съобщи посредством семе към идващото потомство Хардуер, който ще бъде инсталиран преди инсталацията на идващото потомство слънчеви акумулатори на Международната галактическа станция Първите изкуствени спътници на Уганда и Зимбабве, които са основани в границите на програмата BIRDS – тя е особено насочена към тези страни, които до този миг нямат опит в космонавтиката

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР