Мисията на ЕС за обучение на украински военнослужещи бе оглавена

...
Мисията на ЕС за обучение на украински военнослужещи бе оглавена
Коментари Харесай

Полски генерал оглави мисията на ЕС за обучение на украински военни

Мисията на Европейски Съюз за образование на украински военнослужещи бе управлявана от полския военачалник Пьотър Тритек, който сега командва 11-а Люблинска бронетанкова дивизия. Решението е взето от Комитета за политика и сигурност на Европейския съюз, съобщи Укринформ.

Централно място в подготовката на украинските военни ще заемат щабни учения, тренировки за образуване на материално-техническо обезпечаване, даване на здравна помощ и дейности при приложимост на биологически, химически или нуклеарни оръжия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Оперативното командване на задачата ще бъде ситуирано на полигона Нова Демба в полското Подкарпатско воеводство, граничещо с Украйна. Друг действен щаб ще има в Германия, само че единствено за подготвителни задачи в тази страна. Трети щаб ще работи в Брюксел и ще се занимава с административни въпроси.

Това нетипично систематизиране на командните функционалности се дължи на обстоятелството, че Берлин поначало не е желал основното командване на задачата да бъде ситуирано в Полша и по този начин е завършил разногласието по въпроса.

Още преди пълномащабната съветска експанзия против Украйна Полша е предложила в границите на Европейски Съюз да бъде основана подготвителна задача за украинската войска. Тогава обаче Германия и Франция са блокирали самодейността, с цел да не нервират Москва.

Първата фаза планува да бъдат подготвени близо 15 000 украински военнослужещи. Учебната задача ще стартира да работи през ноември с двегодишен бюджет в размер на 106 милиона евро. Повечето учения ще се организират в Полша.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР