Миш-машът е една от най-големите гордости на традиционната ни кухня.

...
Миш-машът е една от най-големите гордости на традиционната ни кухня.
Коментари Харесай

Неустоими рецепти за миш-маш

Миш-машът е една от най-големите гордости на обичайна ни кухня. Няма по-практична композиция от тази сред лук, чушки, домати, яйце и сирене - артикули, които могат да бъдат открити във всеки български дом.

Рецептата за миш-маш се предава от потомство на потомство. Приготвен със солидно количество масло, той е благословен, благоуханен и необикновено апетитен.

В другите райони у нас съществуват разнообразни вариации за приготвянето на миш-маша. Някои заменят сиренето с извара, други смесват двете съставки, трети пък употребяват чушки от буркан. Единственото наложително изискване при подготвяне на миш-маша, е попарването и усърдно обелване на доматите. Тук ще откриете четири от най-обичаните предписания за обичаното българско ядене:

Класически миш-маш

Необходими артикули: 5 огромни червени чушки, нарязани на дребни късчета, 500 г домати, нарязани на кубчета, 250 г сирене, 100 г масло, 5 яйца, ½ връзка магданоз, 1 дребна глава лук, сол.

Начин на подготвяне: Половината масло се загрява в тенджера. Добавят се чушките и наситненият лук. Зеленчуците се задушават за 15 минути под похлупак, след което се прибавят доматите. Оставят се да къкрят на муден огън, без похлупак. Когато течността от зеленчуците се изпари изцяло, се прибавя и другата половина от маслото. Разбърква се и се прибавят сиренето и яйцата. Бърка се пламенно още 5-7 минути. Миш-машът се смъква от огъня и се поръсва със ситно нарязания магданоз.

Миш-маш по шопски

 Неустоими предписания за миш-маш

Необходими артикули: 2 стръка праз лук, 1 глава кромид лук, 5 огромни картофа, 5 чушки пресни, 2 люти чушки, 100 мл растително масло, 5 червени домата, половин връзка магданоз, 2 стръка целина, сол, черен пипер.

Начин на подготвяне: Лукът, празът, чушките, доматите и целината се нарязват на ситно. Картофите се сваряват и се настъргват на ренде. Растителното масло се загрява в тиган. Празът, лукът и чушките се поставят в тигана. Когато се задушат, се прибавят се настърганите домати, дружно с подправките. Когато доматите се сварят, се прибавят настъргани картофи. Бърка се до втвърдяване на сместа.

Миш-маш в гювеч

Необходими артикули: 2-3 глави лук, 2-3 домата, 5-6 печени чушки, 300 г сирене, 1 връзка магданоз, 3-4 яйца, олио, сол и черен пипер

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на филийки. Слага се да се задуши в тиган с малко олио и вода. Вътрешността на доматите се издълбава, нарязва се на ситно и се прибавя към лука. Разбърква се и се прибавят още половината натрошено сирене, сол и черен пипер.

С получената примес се пълнят издълбаните домати и изпечените чушки. Нареждат се в глинен гювеч и се поръсва се с останалото натрошено сирене. Върху всеки домат се чуква по едно яйце. Гювечът се запича в умерена фурна. В края на готвенето се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Миш-маш с кайма

Необходими артикули: 100 г свинска кайма, 100 г телешка кайма, 400 г червени чушки, 8 домата, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 4 яйца, чубрица, босилек.

Начин на подготвяне: Чушките се пекат и обелват. Нарязват се на ситно. Двете кайми се раздробяват и се запържват в малко зехтин. Когато омекнат, към тях се прибавят нарязан на кубчета лук и чушките.

Когато поомекнат, се прибавят доматите и се посолява. Оставя се да се задушат на слаб огън за 10-15 минути. Чесънът се нарязва на ситно или се счуква и се прибавя към сместа, дружно с чубрицата и босилека. Последни се прибавят яйцата. Разбърква се усърдно и се готви още 5-6 минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР