Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ отбеляза своя патронен празник. Компанията

...
Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ отбеляза своя патронен празник. Компанията
Коментари Харесай

МГУ „Св. Иван Рилски“ отбеляза своя патронен празник

Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ означи своя патронен празник. Компанията ни беше показана по време на събитието от шеф „ Човешки запаси “ Бисерка Янева. Студентката от МГУ Елена Благоева е тазгодишният притежател на стипендията на името на проф. доктор Лъчезар Цоцорков.



Тя се връчва всяка година от фондация „ Асарел “ на най-изявения студент от висшето образователно заведение. Елена Благоева учи компетентност „ Компютърни технологии в инженерната активност “. Тя получи премията си от Бисерка Янева по време на днешния празник, която ѝ пожела здраве и още доста нови триумфи. Ректорът на МГУ „ Св. Иван Рилски “ проф.д-р Ивайло Копрев поздрави първокурсниците по случай приобщаването им към гилдията на миньорите и геолозите и напомни думите на светеца-покровител на миньорите „ Бъдете единни, имайте мир между тях! ” Тържеството на академичната общественост почетоха управленията на водещите минни компании и представители на отрасловите държавни институции.



Енергийният преход е най-голямото предизвикателство пред минния отрасъл

Елена Благоева – студент в МГУ „ Св. Иван Рилски “, компетентност „ Компютърни технологии в инженерната активност “, притежател на стипендията „ Лъчезар Цоцорков “ за 2022 година



- Защо избрахте Минно-геоложкия университет и тази компетентност?

- Като всеки един младеж на нежната 18-годишна възраст, ще излъжа, в случай че кажа, че не се озовах на един кръстопът. Мисля, че за всеки на тази възраст е плашещо да осъзнае, че решението, което е напът да вземе, е в тясна взаимозависимост с бъдещата професионална, персонална реализация и задоволеност. Най-трудно се взимат решения, когато не си стеснен от нищо. Аз съм човек, който се стреми да прегледа всяка една обстановка от разнообразни ъгли. За Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “, научих още в доста ранна възраст, защото вуйна ми и татко ми са инженери. Още от дребна имах интерес към физика, математика и технологии. Не бях типичното момиче. Минно-геоложкият университет е бутиков университет, единственият, който предлага такава подготовка. Дава опция да се докоснеш до всички сфери по време на следването. Ако би трябвало да кажа едно преимущество, с което да подбудя интерес у младите, то ще кажа: средата. Средата, защото преподавателите са квалифицирани експерти, само че в това време другарски настроени и дружелюбни. Избрах специалността „ Компютърни технологии в инженерната активност “, защото първо това е една сфера, в която няма застой, актуалните технологии се развиват всекидневно, а аз съм от вида хора, които обичат да се развиват, да напредват и да порастват. Втората причина, само че не по значимост е, че в минната промишленост има наклонност да навлизат все по-нови технологии, както и компютризирано ръководство на множеството процеси.

- Според Вас какви са провокациите и бъдещето на българската и международна минна промишленост?

- Наскоро четох изявление по тематиката. Трудно е да се каже и дефинира с акуратност кое би оглавило челната позиция. Може би най-голямото предизвикателство пред минната промишленост е по какъв начин би се справила с енергийния преход. Повечето компании са подхванали някои стъпки. Мините по света изпускат по-малко въглероден диоксид във въздуха, защото влагат във възобновима сила и електрифицират транспортните средства в находищата. Броят на страните, заявяващи реализиране на нулеви излъчвания през идващите години, пораства стремително всеки ден. В същото време е нужен ефикасен стопански път, водещ до чиста, динамична и устойчива енергийна стопанска система от възобновими източници като слънчева и вятърна сила, вместо изкопаеми горива. Друг главен проблем е, че все по-малко младежи се насочват и имат интерес към тази промишленост, защото имат нереалистична визия за промишлеността като цяло. В това отношение Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ се пробва и считам, че съумява да даде задоволително осведоменост на своите студенти и младежи по отношение на това какво съставлява минният отрасъл и да приготвя квалифицирани фрагменти. - Кои са най-важните предпоставки един младеж да се осъществя и да бъде задоволен в работата си? - На първо място бих споделила личностно развиване, отговорност, непримиримост и неизменност. Личностно разитие, тъй като хората сме персони на всички места, не можеш да избягаш от себе си. Смятам, че личността е тясно обвързана с професионалното развиване. Колкото и да се опитваш да поставяш граница, евентуално се реализира единствено фиктивна такава. Ако в личностната характерност участват черти като „ непримиримост, отдаденост, почтеност, отговорност, правдивост, неизменност “, то подобен ще бъдеш и в работен проект. Чрез възпитанието ставаш податлив към придобиване на привички, тук приказваме за тези потребни привички, които могат да носят единствено дивиденти. И не на последно място - самокритичност и вярна оценка, т.е., в случай че сте се порязала на нож, не обвинявайте ножа, а несръчността си. Ако би трябвало да уточня за себе си, удовлетвореността при мен идва, когато видя крайния резултат.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР