Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ отбеляза своя патронен празник. Компанията

...
Минно-геоложкият университет Св. Иван Рилски“ отбеляза своя патронен празник. Компанията
Коментари Харесай

Студентката от МГУ Елена Благоева получи стипендията Проф. Цоцорков

Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ означи своя патронен празник. Компанията ни беше показана по време на събитието от шеф „ Човешки запаси “ Бисерка Янева.

Студентката от МГУ Елена Благоева е тазгодишният притежател на стипендията на името на проф. доктор Лъчезар Цоцорков. Тя се връчва всяка година от фондация „ Асарел “ на най-изявения студент от висшето образователно заведение. Елена Благоева учи компетентност „ Компютърни технологии в инженерната активност “. Тя получи премията си от Бисерка Янева по време на празника, която ѝ пожела здраве и още доста нови триумфи. 
-->
Ректорът на МГУ „ Св. Иван Рилски “ проф.д-р Ивайло Копрев поздрави първокурсниците по случай приобщаването им към гилдията на миньорите и геолозите и напомни думите на светеца-покровител на миньорите: „ Бъдете единни, имайте мир между тях! ” Тържеството на академичната общественост почетоха управленията на водещите минни компании и представители на отрасловите държавни институции.

----------------

       Енергийният преход е най-голямото предизвикателство пред минния отрасъл

Елена Благоева – студент в МГУ „ Св. Иван Рилски “, компетентност „ Компютърни технологии в инженерната активност “, притежател на стипендията „ Лъчезар Цоцорков “ за 2022 година

Защо избрахте Минно-геоложкия университет и тази компетентност?

Като всеки един младеж на нежната 18-годишна възраст, ще излъжа, в случай че кажа, че не се озовах на един кръстопът. Мисля, че за всеки на тази възраст е плашещо да осъзнае, че решението, което е напът да вземе, е в тясна взаимозависимост с бъдещата професионална, персонална реализация и задоволеност. Най-трудно се взимат решения, когато не си стеснен от нищо. Аз съм  човек, който се стреми да прегледа всяка една обстановка от разнообразни ъгли.

За Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “  научих още в доста ранна възраст, защото вуйна ми и татко ми са инженери. Още от дребна имах интерес към физика, математика и технологии. Не бях типичното момиче. Минно-геоложкият университет е бутиков университет, единственият, който предлага такава подготовка. Дава опция да се докоснеш до всички сфери по време на следването.

Ако би трябвало да кажа едно преимущество, с което да подбудя интерес у младите, то ще кажа: средата. Средата, защото преподавателите са квалифицирани експерти, само че в това време другарски настроени и дружелюбни. Избрах специалността „ Компютърни технологии в инженерната активност “, защото първо това е една сфера, в която няма застой, актуалните технологии се развиват всекидневно, а аз съм от вида хора, които обичат да се развиват, да напредват и да порастват. Втората причина, само че не по значимост е, че в минната промишленост има наклонност да навлизат все по-нови технологии, както и компютризирано ръководство на множеството процеси.

Според Вас какви са провокациите и бъдещето на българската и международна минна промишленост?

Наскоро четох изявление по тематиката. Трудно е да се каже и дефинира с акуратност кое би оглавило челната позиция. Може би най-голямото предизвикателство пред минната промишленост е по какъв начин би се справила с енергийния преход. Повечето компании са подхванали някои стъпки. Мините по света изпускат по-малко въглероден диоксид във въздуха, защото влагат във възобновима сила и електрифицират транспортните средства в находищата. Броят на страните, заявяващи реализиране на нулеви излъчвания през идващите години, пораства стремително всеки ден.

В същото време е нужен ефикасен стопански път, водещ до чиста, динамична и устойчива енергийна стопанска система от възобновими източници като слънчева и вятърна сила, вместо изкопаеми горива. Друг главен проблем е, че все по-малко младежи се насочват и имат интерес към тази промишленост, защото имат нереалистична визия за промишлеността като цяло. В това отношение Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “ се пробва и считам, че съумява да даде задоволително осведоменост на своите студенти и младежи по отношение на това какво съставлява минният отрасъл и да приготвя квалифицирани фрагменти.

Кои са най-важните предпоставки един младеж да се осъществя и да бъде задоволен в работата си?

На първо място бих споделила личностно развиване, отговорност, непримиримост и неизменност. Личностно разитие, тъй като хората сме персони на всички места, не можеш да избягаш от себе си. Смятам, че личността е тясно обвързана с професионалното развиване. Колкото и да се опитваш да поставяш граница, евентуално се реализира единствено фиктивна такава. Ако в личностната характерност участват черти като „ непримиримост, отдаденост, почтеност, отговорност, правдивост, неизменност “, то подобен ще бъдеш и в работен проект.

Чрез възпитанието ставаш податлив към придобиване на привички, тук приказваме за тези потребни привички, които могат да носят единствено дивиденти. И не на последно място - самокритичност и вярна оценка, т.е., в случай че сте се порязала на нож, не обвинявайте ножа, а несръчността си. Ако би трябвало да уточня за себе си, удовлетвореността при мен идва, когато видя крайния резултат, единствено тогава човек може да си даде равносметка за положения труд и да бъде изцяло задоволен.

Какво знаете за „ Асарел-Медет “ и с какво свързвате фигурата на починалия проф. Цоцорков?

Разбира се, в университета по време на своето образование, преподавателите са се стремяли постоянно да ни срещат с опциите за кариерно развиване в сектора. Знам, че „ Асарел-Медет “АД е сдружение за открит рандеман и обогатяване на медни руди от находище „ Асарел ” покрай Панагюрище. Нуждата от мед за зелената стопанска система е от извънредно значение, както и технологиите на бъдещето, които ще работят в интерес на дълготрайното стабилно развиване.

Проф. Лъчезар Цоцорков, доколкото съм осведомена, е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е и преизбиран за неин ръководител. Знам, че има интензивно присъединяване и принос за устойчивото развиване на минната промишленост и слагане основите на актуален модел на обществен разговор с миньорските синдикати, съдействал за опазване на обществения мир в сложни за страната години. Освен това е съдействал и със своята научноизследователска и развойна активност.

За какво ще употребявате стипендията? И за какво смятате, че избраха Вас за нейн притежател?

Ако би трябвало да бъда почтена, не съм мислила над този въпрос. Най-вероятно бих ги вложила в образование или курс в софтуерната сфера, за рационализиране.

На втория въпрос, ще се опитам да погледна нещата от моята преспектива. През цялото си образование до постигане на бакалавърска степен, постоянно съм се стремяла да давам всичко от себе си, доста от сътрудниците, учейки фундаментални науки през първите 2 години, реагираха „ Това не ми е забавно, няма да ми потрябва на никое място “. Докато аз считам, че всяко нещо може да бъде забавно и потребно, а и животът е колело и не знаеш в коя посока ще те завърти и какво ще ти предложи. Търсейки забавното и потребното във всяка сфера, ме докара до отличен триумф и знания, с цел да бъда готова.

За какво мечтаете?

Когато бях дребна, мечтаех за доста и разнообразни неща - да стана доктор, юрист или даже най-тривиалните неща, за които едно дете може да мечтае. Мечтите са това по какъв начин се виждаме след постигането на дадена цел. Мечтая преди всичко да продължа образованието си, което е първото ходило към реализиране на идната фантазия, а точно кариерното развиване.

Движещата фантазия е фамилията, тъй като самичък човек е за на никое място. И въпреки всичко има една сентенция: „ Внимавай какво си пожелаваш, тъй като може да ти се сбъдне “. Всяка една опция или загуба дава началото на още други фантазии след себе си.

Какви са бъдещите Ви проекти за кариерно развиване?

От 2 години работя в Институт по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките, който работи в предпочитани посоки на тематична област „ Информатика и ИКТ “. Има и разработки в областта на минната промишленост. Бих желала, с изключение на кариерно развиване, да продължа образованието си след придобиване на магистърска степен.

Бихте ли взели участие в Стажантската стратегия на „ Асарел- Медет “? Защо?

Разбира се! Аз съм човек, който обича да опитва, опитва, да пробва и да се сблъсква с новости, тъй като това е опция, от която човек може да придобие опит от квалифицирани практици на място. Стажантската стратегия на „ Aсарел-Медет “ АД би ми дала опция да се докосна до този отрасъл в елементи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР