„Минната индустрия е в основата на независимостта на националната енергетика

...
„Минната индустрия е в основата на независимостта на националната енергетика
Коментари Харесай

Президентът Радев присъства на националното честване на Деня на миньора и 30-годишнината на Българска минно-геоложка камара

„ Минната промишленост е в основата на независимостта на националната енергетика и на стопанската система. Тази промишленост е постоянна, с помощта на хората, които я управляват, внедряват начинания, нови практики и работят непрекъснато по този начин, че да бъдем конкурентноспособни. Тя е стратегически бранш, от нея зависят всички останали браншове, и в никакъв случай не би трябвало да забравяме това “. С тези думи президентът на Република България Румен Радев откри Националното честване на Деня на миньора и 30-годишнината от основаването на Българска минно-геоложка камара. Събитието се организира в „ София Хотел Балкан “.

„ За мен е чест да бъда измежду хора – представители на една мъжка, сложна и рискована специалност. Професия, трансформирала се в пример на мощ, на темперамент и единодушие “ сподели в обръщението си президентът.
Президентът връчи на Българската минно-геоложка камара Почетен знак във връзка 30-годишнината от нейното основаване и за огромния й принос в минното дело. „ Приемете го като символен знак на моята дълбока благодарност, признателност и поддръжка за вашата отговорност към България. В мое лице, като предпочитан бранш на българската стопанска система, вие имате съдружник. “ сподели той.

По време на тържественото честване ръководителят на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов показа обзорен отчет за положението на бранша през миналата година, като посочи достиженията и триумфите на сектора, макар сложната икономическа конюнктура. „ Добивната промишленост в България обезпечава 5% от брутния вътрешен артикул и е мотор за положителното социално-икономическо развиване на редица райони. През 2020 година страната ни резервира своето водещо място в европейската минерално-суровинна промишленост, нареждайки се на челните места по рандеман на мед и злато “ регистрира в отчета си проф. Вълканов.
По време на тържественото заседание, по случай 30-годишния празник на БМГК, бяха връчени специфични награди за принос към минната промишленост на отраслови държавни институции – Министерство на енергетиката, министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и обществената политика, ИА Главна ревизия само че труда “, както и партньорски организации, с които БМГК работи интензивно. Сред тях са национално-представените работодателски организации, Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски “, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, както и националните синдикални организации и миньорските федерации.
Специални лични награди получиха проф. дтн инж. Цоло Вутов като почетен ръководител на НТС по МДГМ и почетен член на Управителния съвет на БМГК, и проф. доктор инж. Любен Тотев, заместник-председател на БМГК и ректор на МГУ „ Св. Иван Рилски “ в интервала 2011 – 2019 година
Наградени бяха първите учредители на БМГК – компании и персони, взели участие в основаването на браншовата организация през 1991 година
По време на тържествената гала бяха отличени и най-хубавите сдружения в сектора в категориите „ Най-добри резултати “, „ Иновации “, „ Безопасност и здраве “, „ Грижа за природата “ и „ Корпоративна обществена отговорност “

На събитието участваха отрасловите за сектора държавни институции, научни институти и организации, регионални шефове и кметове на минни райони, дипломатически представители, компании, ветерани от сектора и студенти. Спонсори на празника бяха „ Минстрой Холдинг “ АД, „ Каолин “ ЕАД, „ Елаците-Мед “ АД „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “ ЕАД, „ Асарел-Медет “ АД и „ Мини Марица-Изток “ ЕАД.
Националното честване на Деня на миньора по традиция се провежда от Българска минно-геоложка камара на 18-ти август - денят на Успението на св. Иван Рилски. Партньори на събитието са Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „ Подкрепа “.


За Българска минно-геоложка камара

Българска минно-геоложка камара е учредена на 09.08.1991 година от 17 търговски сдружения. Днес в нея членуват 116 компании, които обезпечават над 90% от промишленото произвеждане в бранша и висока представителност в 8 подотрасли: геология, рандеман на петрол и газ, въгледобив, рудодобив, индустриални минерали, скално-облицовъчни материали, инертни и строителни материали, логистика. Камарата е член на КРИБ, БСК, Евромин, Еврокол и интензивно взе участие в Българска мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации.

Мисия: Да пази ползите на своите членове в сходство с правилата на пазарната стопанска система, устойчивото развиване и етичните правила и стремейки се към главната си визия.

Визия: Дългосрочно развиване като национално представителна браншова организация на работодателите в минерално-суровинната промишленост в България със важен принос за възстановяване на бизнес изискванията за развиване на бранша и социално-икономическия разцвет на страната.

Девизът на БМГК е: „ Силни дружно! “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР