Министрите на външните работи от НАТО проведоха заседание с партньорите

...
Министрите на външните работи от НАТО проведоха заседание с партньорите
Коментари Харесай

Министър Стоев: България ще продължи да подпомага евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна

Министрите на външните работи от НАТО организираха съвещание с сътрудниците Грузия и Украйна, с което стартира втория ден от министерската среща на Алианса в латвийската столица Рига, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Външните министри разискаха засилващите се провокации в Черноморския район и възходящото съветско военно наличие по границите на Украйна. В съюзен формат министрите разискаха поуките от Афганистан и опциите за поддръжка в световните старания за битка с тероризма, в това число в процеса на промените и повишение на устойчивостта. Съвместно с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и сътрудниците Швеция и Финландия, съдружниците разискаха опциите за оказване на спомагателна поддръжка за процесите на промени и поддържането на трайна непоклатимост в Западните Балкани.

В изявленията си министър акцентира, че България поддържа евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна и ще продължи да им оказва подпомагане в двустранен и многостранен проект. Министър Стоев открои поуките от уговорката на НАТО в Афганистан, които следва да бъдат отразени в идната Стратегическа идея.



Външният ни министър удостовери също стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса и изрази мощната поддръжка на България за европейската и евроатлантическата интеграция на шестте страни от района. Той открои нуждата от по-засилено съдействие и взаимоотношение сред НАТО и Европейски Съюз в подтекста на възходящите закани и провокации пред страните от Западните Балкани. Съвместните дейни старания на двете организации трансформират района в зона на непоклатимост и разцвет, резистентен на зловредни въздействия от трети страни. Следва дружно да продължим да надграждаме постигнатото в района и да насърчаваме процеса на промени, върховенството на закона, отбраната на човешките права и добросъседските връзки.



В рамките на министерската среща на НАТО в Рига министър Стоев организира двустранни срещи с сътрудниците си от Република Северна Македония - Буяр Османи, и Дания – Йепе Кофод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР