Министрите на външните работи и на енергетиката на България подадоха

...
Министрите на външните работи и на енергетиката на България подадоха
Коментари Харесай

Ройтерс за политическата нестабилност: България може да изгуби милиарди

Министрите на външните работи и на енергетиката на България подадоха оставки през днешния ден, откакто тяхната партия, популистката Има Такъв Народ, напусна ръководещата коалиция предходната седмица, което задълбочи политическата рецесия в балканската страна, осведоми организация Ройтерс, представена от БГНЕС.

Министър-председателят Кирил Петков съобщи, че ще се опита да обезпечи парламентарна поддръжка за държавно управление на малцинството. Анализатори обаче настояват, че най-бедната страна членка на Европейския съюз може да се изправи пред нови избори през есента.

Има Такъв Народ напусна разтърсената четирипартийна коалиция шест месеца след сформирането ѝ, като се базира на противоречие във връзка с политики, вариращи от това дали България би трябвало да отключи договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз до антикорупционното законодателство в една от най-засегнатите от подкупи страни в Европейски Съюз.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на енергетиката Александър Николов се отдръпнаха в символ на единодушие с решението на Има Такъв Народ да напусне ръководещата коалиция. Другите двама министри на Има Такъв Народ, които направляваха районното развиване и спорта, напуснаха предходната седмица.

Петков, който не може да разчита на помощ от нито една от опозиционните партии, разчита на поддръжката на най-малко 12 депутати от Има Такъв Народ, надявайки се да избегне нови избори на фона на съветската инвазия в Украйна и при 14-годишен връх на инфлацията.Но Даниел Смилов от основания в София Център за демократични тактики е песимистичен. " Шансовете на Петков да откри поддръжка и да укрепи ръководството си към този момент наподобяват малко евентуални ", сподели той.

" Опозиционните партии и Има Такъв Народ също биха могли да се опитат да сформират ново държавно управление в този парламент, само че към този момент нови избори през есента наподобяват най-вероятния излаз. "

Политическите разтърсвания биха могли да усилят и рисковете за енергийните доставки в България, която е напълно подвластна от вноса на газ. Правителството води договаряния с американска компания за обезпечаване на дълготрайни доставки на природен газ, откакто Русия приключи доставките си поради отхвърли на София да заплаща в рубли. Все още не е подписан контракт.Несигурността може да усложни и приемането на милиарди евро от фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, както и влизането на България във валутната зона на еврото, което е планувано за 2024 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР