Министрите на отбраната на НАТО ще обсъждат увеличаване на отбранителния

...
Министрите на отбраната на НАТО ще обсъждат увеличаване на отбранителния
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат увеличаване на отбранителния капацитет

Министрите на защитата на НАТО ще разискват увеличение на отбранителния си потенциал на срещата си през днешния ден и на следващия ден в Брюксел. Те ще преразгледат и шерването на тежестта на разноските за защита.

Настоящата рецесия ни сподели какъв брой е значимо да влагаме в защитата си, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг. Той изрази удовлетворение, че за 7-ма поредна година разноските за тази цел се усилват в Европа и в Канада, като от 2014-та година са събрани в допълнение 270 милиарда $.

Министрите ще обсъдят и идната стратегическа идея на, която ще бъде призната на срещата на върха в Мадрид през юни.

Министрите ще се срещнат с сътрудниците си от Грузия и Украйна, с които ще обсъдят влошаващата се обстановка в Черноморския район и ще препотвърдят поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на двете страни.

Вчера Столтенберг съобщи, че частичното евакуиране на съветските войски от границата с Украйна дава нотки на сдържан оптимизъм, само че не съставлява действителна деескалация.
България показва пред НАТО проектите си за увеличаване на източния фланг
България ще бъде показана от министъра на защитата Стефан Янев. Очаква се на срещата България да показа проектите си за увеличаване на източния фланг на Алианса поради обстановката по Руско-украинката граница.

Бойна група на правилото на батальона се чака да предложи българската страната на съдружниците. Числеността ѝ би трябвало да е до 1000 души. Плановете са обаче, в случай че страната ни няма част от качествата за попълването на групата, те да дойдат от страните-членки.

В страната ни към този момент пристигнаха самолети на НАТО. Испанските „ Юрофайтър “ към този момент направиха тестови полети над София, Вана, Бургас и Безмер.

До края на март те ще вземат участие с българските МИГ-ове в защитата на въздушното пространство.

Очаква се по-късно да дойдат и два нидерландски Ф-35. В Брюксел министърът на защитата Стефан Янев ще се срещне и с американския секретар по защитата Лойд Остин.

Темата ще е оповестеното закъснение на доставката на нови 8 изтребителя Ф-16 за България.

Премиерът Кирил Петков разгласи, че забавянето ще е две години. Но единствено преди ден КСНС при президента предложи „ изпълнителната власт да предприеме дейности за ускорение придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР