Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и

...
Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Нарушения при разходване на бюджетни средства от АПИ стигнаха до Главния прокурор

Министрите на финансите Асен Василев и на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова изпратиха през днешния ден сигнал до Главния прокурор на Република България Иван Гешев. В него се сезира Прокуратурата на Република България за дейностите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, открити в хода на съставянето на разбор за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и информации, предоставени от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Към сигнала са приложени отчети към УС на АПИ от шефа на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ (ППИ) в Агенцията, които съдържат спомагателни и изключителни задачи за поправки. В тях написа, че все още дирекция ППИ не разполага с нужния финансов запас за застраховане на задачи и „ нужните средства да бъдат обезпечени посредством целево финансиране (Постановление на Министерския съвет) “. Според министрите, решенията на УС на АПИ да разпорежда осъществяването на действия при липса на финансови средства за погашение на осъществената работа, са признати в отклоняване на нормативно откритите правила, защото УС на АПИ няма пълномощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. Решенията са в отклоняване на разпореждания на Закона за обществените финанси (ЗПФ), напътствията към него и Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш (ЗФУКПС).

В сигнала се показват и случаи на доста надхвърляне на прогнозната стойност на контракти, подписани с публични поръчки. Според информация, предоставена от АПИ, УС на Агенцията разпорежда спомагателни и изключителни задачи неведнъж над цената на подписаните контракти, като в 40 контракта общото надвишение е 2.9 милиарда лева над цената на договорите. Според информация на АПИ, при утвърден бюджет на Агенцията за настоящ ремонт и поддръжка за 2021 година в размер на 382 млн. лева, Агенцията е упълномощила действия на стойност близо 2.9 милиарда лева, като от тях 1.45 милиарда лева са поети ангажименти  през 2021 година и 1.4 милиарда лева – за 2022 и последващи години. Това е осъществено в нарушаване на  Закона за обществените финанси, ЗФУКПС и Закона за публичните поръчки.

Посочват се също образци за неведнъж надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за осъществяване на договорите, без нужните спомагателни съглашения.

Общо сигналът съдържа 61 папки с спомагателни и изключителни задачи, 2 папки с контракти за възлагане на настоящ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, в това число списък и информации в табличен формат.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР