Министерството на здравеопазването обяви за спешно закупуване на 400 000

...
Министерството на здравеопазването обяви за спешно закупуване на 400 000
Коментари Харесай

МЗ пусна поръчка за 400 000 теста за учениците

Министерството на опазването на здравето разгласи за незабавно закупуване на 400 000 бързи антигенни проби за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се вършат два пъти седмично за скрининг и осигуряване на по-продължително осъществяване на образователния развой присъствено. Както към този момент бе обяснено, родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще могат да ги оставят да учат отдалечено.

Срокът за доставка на тестванията е до три работни дни след подписване на контракта, като право да вземат участие в поръчката имат всички физически и юридически лица, които имат годно позволение за търговия на едро с медицински произведения, издадено от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) или различен документ, удостоверяващ правото им да търгуват с медицински произведения, или са производители, открит на територията на страната.

Предлаганите проби би трябвало да бъдат от производител, който създава проби, включени в Общия лист на взаимно приети бързи антигенни проби за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на Европейски Съюз. Те трябва да се извършват с проби от слюнка, като не се организират посредством самотестуване. Всички такъми, нужни за проучването - резервоар, колектор, чашка, торбичка за слюнка, буфер и други, трябва да са включени в комплекта. Чувствителността им следва да е ≥ 90%, би трябвало да имат и напътствие за приложимост на български език. Към датата на доставка тестовете би трябвало да са с остатъчен период на валидност не по-малко от 75% от оповестения от производителя, като при доставка те би трябвало да са съпроводени с документ за качество на всяка съответна партида, както и с документ, публикуван от ИАЛ, който да удостоверява, че за препоръчаните бързи антигенни тестове няма регистрирани данни за произшествия или евентуални произшествия през последните 18 месеца.

Крайният период за офертите е 17:30 ч. на 29 октомври 2021 година, т.е. едвам два дни, които би трябвало да бъдат изпратени по е-поща на адрес: , както и в деловодството на министерство на опазването на здравето (пл. „ Света Неделя “ № 5), в същия период. Предлаганата цена трябва да бъде за един тест и да включва всички разноски за доставка на теста и всички такъми. Министерство на здравеопазването ще заплати доставените проби по банков път, в период до 30 дни след показване на избран набор от документи.

 

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ

Междувременно просветното министерство свика Отраслов съвет, на който бяха разисквани въпроси около тестването на учениците. Синдикати, работодатели и МОН са се разбрали за осъществяване на осведомителна акция за тестванията за учениците, за продължение на осведомителната акция за ваксинация, както и за създаване на механизъм за тестване на учениците . Точно липсата на изясненост кой тъкмо ще прави тестванията, къде и по какъв метод провокира дежурното неодобрение от родители, а и от учители, доста от които обявиха, че и не могат да тестват 28 деца.

На съвета е взето решение за поетапно връщане на присъственото образование на учениците, като от Съюза на работодателите в системата на националната култура са предложили то да бъде гъвкаво - първо 1 и 2 клас, след тях 3 и 4 клас, а ротацията да бъде с 5 дневна дълготрайност, написа във профила си ръководителят му Диян Стаматов. По думите му тестовете би трябвало да се ползват в училище само след създаден обединен логаритъм за цялата просветителна система. Директорите упорстват за 6-месечен гратисен интервал за въвеждане на зеления сертификат за работещите в междинното обучение, както и за осъществяване на нападателна акция на МОН за потреблението на проби за възпитаници по всички национални медии.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР