Министерството на здравеопазването не допуска представители на Българския хелзинкски комитет

...
Министерството на здравеопазването не допуска представители на Българския хелзинкски комитет
Коментари Харесай

Хелзинският комитет се оплака, че няма достъп до психиатриите

Министерството на опазването на здравето не позволява представители на Българския хелзинкски комитет до психиатричните лечебни заведения. БХК има достъп до пандизите, само че не и до тези обществени заведения от 2014 година насам. Това изясни пред БНР ръководителят на БХК Красимир Кънев.

„ При всеки министър след Москов сме правили такива опити и всички те са били несполучливи. Там ситуацията е по-лошо, в сравнение с в пандизите “, посочи той.

„ Аз не мога да си показва пандизчия да бъде връзван със синджир “, добави той, визирайки „ побои с тояги, връзвания със синджири и така нататък “, каквито практики в психиатричните заведения бяха огласени в евродоклад последно през 2020 година

Кънев вижда една от аргументите в ниското възнаграждение и липса на мотивация у чиновниците, а втората – в отдалечеността и изолирането на психиатричните лечебни заведения, „ това, че те са доста настрана от очите на всички нас, по-затворени от самите затвори “.

Красимир Кънев дефинира като абсурд опцията представители на Българския хелзинкски комитет да могат да влизат тук-там, където хората са лишени от независимост по углавен ред, само че не и опцията да посещават места, където хората са лишени от независимост, тъй като са заболели.

Той изрази опасения, че Европейският комитет за попречване на изтезанията през март ще направи второ обществено изказване против България, което по думите му „ би било извънредно “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР