Министерството на здравеопазването на Турция публикува Ръководство за намаляване на

...
Министерството на здравеопазването на Турция публикува Ръководство за намаляване на
Коментари Харесай

Край на захарта в турските сладкиши

Министерството на опазването на здравето на Турция разгласява „ Ръководство за понижаване на захарта “. Изданието ще послужи като тенденция за промишлеността за последователно понижаване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните питиета с 10% до 2025 година

„ Храненето играе роля както при затлъстяването, по този начин и при други неинфекциозни болести. Научните проучвания демонстрират, че несъразмерната консумация на захар и храни с добавена захар може да аргументи сърдечно-съдови болести, някои типове рак, диабет и метаболитни проблеми и се предлага понижаване на потреблението на захар “, споделя Фатих Кара, началник на Главната дирекция на публичното здраве към Министерството на здравеопазването.

Кара уточни изследване от 2017 година, извършено в Турция, което демонстрира, че честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава % на " неактивното " население - тези със затънал метод на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%. Световната здравна организация (СЗО) предлага ограничаване от 5 до 10 чаени лъжички захар дневно и упорства да се понижи приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар дневно.

Ръководството включва рекомендации за понижаване на количеството захар в пакетираните артикули, както и потреблението ѝ в заведения за хранене, кафенета и други заведения за хранене. Заместник-директорът на TGDF Ринт Акюз съобщи, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за понижаване на приема на сол и идната им стъпка е непринудено понижаване на захарта в питателните артикули.

„ Това е нещо, което се нуждае от обилни вложения в научни проучвания, развиване и нововъведения. Ние даваме приоритет на публичното здраве и имаме вяра в прекъсването на несъразмерната консумация, която протича редом със заседналия метод на живот “, сподели Акюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР