Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ Христо

...
Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ Христо
Коментари Харесай

Здравното министерство ще сезира прокуратурата за нарушенията в болницата във Враца

Министерството на опазването на здравето изготвя отчет за нарушаванията в МБАЛ " Христо Ботев " - Враца, който ще бъде даден на прокуратурата, разгласи министърът на опазването на здравето Николай Петров по време на съвещанието на парламентарната комисия по опазването на здравето.

" Обявените все още близо 14 млн. лв. задължения са единствено главници. Когато към тях се прибавят лихви, такси на частните правосъдни реализатори, правосъдните такси, както и тези към юристите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани без да пазят по никакъв метод ползите на болничното заведение. Фигурират наказателни лихви по 10%. Никой не може да издържи на това ", съобщи министърът.

Проф. Петров дефинира практиките в лечебното заведение като тежки и порочни. Като образец той уточни, че на една дребна повърхност във Враца са съсредоточени три лечебни заведения – регионалната многопрофилна болница, още една многопрофилна, само че частна, и трета - отново частна, която е чартърен в постройката на регионалната. Последната не заплаща нищо за наем, защото договорът подписан с нея е за поправки, за което от МБАЛ " Христо Ботев " не са получили и стотинка, посочи министърът.

Обаче при съжителството на трите лечебни заведения се получава пречистване на пациентите, като тежките случаи и неосигурените отиват в държавната, а " по-интересните " - в двете частни, разяснява Петров.

Проверките на ведомството демонстрират и редица други нарушавания, като това че е платен скенер, който коства 300 хиляди лв., за сума от близо милион лв.. Само за две години при един от предходните шефове на болничното заведение задълженията на лечебното заведение се усилват от 3 млн. лева на над 10 млн. лева, сподели още министърът.

Това, което ще направи Министерство на здравеопазването за врачанската болница, е да преведе предплатено дотацията за раздалеченост и неотложност. Ръководният екип на Министерството на здравеопазването организира диалози с локалната власт, с цел да получи подпомагане ѝ. Търсят се разновидности по какъв начин да се финансират тази и други лечебни заведения в тежко финансово състояние като Ловешката и може да се стигне до това да теглят заеми. Тази алтернатива към този момент е разисквана с финансовия министър, посочи Петров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР