Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на

...
Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на
Коментари Харесай

Водачите на електрически тротинетки - задължително с каска и книжка, настоя МВР

Министерството на вътрешните работи е готово с нов план на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас. Новите правила за придвижване ще влязат в действие с приемането на регламента, по който сега тече неговото публично разискване.

Водачите на електрически тротинетки би трябвало да имат наложително брошура, каска и светлоотразителни детайли по облеклата си. За нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани до момента съществуващите наказания в закона за придвижване по пътищата, а точно санкция от 20 до 150 лв..

Водачите на електрически тротинетки също по този начин ще са длъжни да карат единствено във велоалеи или в най-дясната част на пътя в случай че няма такива. Освен това ще е неразрешено те да карат по пътища с лимитирани на скоростта над 50 км/ч. Максималната скорост за придвижване на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите типове тротинетки ще подлежат и на регистрация, заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на петъчния парламентарен надзор.

Преди дни от Държавната организация "Безопасност на придвижването по пътищата " оповестиха, че е-тротинетките ще се третират като колела. Очаква се да бъде въведено и възрастово ограничаване - 16 година, а 14 и 15-годишните ще могат да се движат единствено по велоинфрастуктурата.

Към момента две компании оферират тази услуга в София. Става дума за американското сдружение Bird и Lime. Като преимущества на този превоз се акцентира, че електрическите тротинетки са чист, беззвучен и комфортен метод на напредване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР