Министерството на външните работи на Турция привика шведския посланик в

...
Министерството на външните работи на Турция привика шведския посланик в
Коментари Харесай

Турция гневна на Швеция заради обида към Ердоган

Министерството на външните работи на Турция привика шведския дипломат в Анкара, с цел да изиска следствие на случай в Стокхолм, който смята за афектиран за президента Реджеп Тайип Ердоган , оповестява " Ройтерс ".

Двама дипломатически източници разясниха, че при въпросния случай група, симпатизираща на неразрешената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК), е провела митинг покрай посолството на Турция в Стокхолм и е прожектирала върху постройката това, което съгласно Анкара е " агитация на тероризъм " и обидно наличие за Ердоган.

Турция чака Швеция да откри виновните за акцията , обявиха дипломатическите източници.

Инцидентът идва в сензитивен миг за двустранните връзки, когато Швеция и Финландия се стремят към утвърждението на Турция за кандидатурата им за присъединение към НАТО.
 Швеция даде обещание да съблюдава изискванията на договорката за НАТО с Турция
Швеция даде обещание да съблюдава изискванията на договорката за НАТО с Турция

Уверение от премиера Магдалена Андершон

В началото на месеца Анкара разгласи, че всички отговорности по постигнатото сн ея съглашение, заради което.

Двете скандинавски страни в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.

През юни Швеция и Финландия, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.
 Турция към момента не пуска Швеция и Финландия в НАТО
Турция към момента не пуска Швеция и Финландия в НАТО

Анкара вижда " положителна смяна " в Швеция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР