Министерството на външните работи на Русия обяви спиране на излъчването

...
Министерството на външните работи на Русия обяви спиране на излъчването
Коментари Харесай

Русия спря телевизия Deutsche Welle

Министерството на външните работи на Русия разгласи прекъсване на излъчването и активността на немската телевизия Deutsche Welle  на територията на Руската федерация, заяви тв каналът „ Дожд “, базирайки се на известие на уеб страницата на ведомството. Решението се взима като реакция на решението на Германия да приключи на нейна територия сателитното и друго лъчение на съветската телевизия RT DE („ Россия сегодня “). В известието се споделя още, че решението на външното министерство включва:

-закриване на кореспондентския офис на немската телевизионна и радио компания Deutsche Welle в Руската федерация;

- анулация на акредитацията на всички чиновници на съветското бюро на Deutsche Welle;

- преустановяване на сателитното и друго лъчение на телевизионната и радио компания Deutsche Welle на територията на Руската федерация;

- разкриване от способените органи на Руската федерация на процедура по разглеждане на въпроса за признание на Deutsche Welle за задгранична медия, настояща като непознат агент;

- пускане на развой на образуване на лист с представители на държавни и публични структури на Германия, участващи в ограничението на излъчването на RT DE и оказване по различен метод на напън върху съветския медиен оператор, на които ще бъде неразрешено влизането на територията на Руската федерация. 

На 2 февруари немският медиен регулатор ZAK, който взема решение дали частните организации могат да излъчват на територията на Германия, забрани стратегиите на RT DE в страната с претекст, че каналът няма нужното позволение. В изказване на ZAK се споделяше, че RT DE „ няма друго позволение, което да е законно съгласно европейското законодателство “ и че компанията не е получила лиценз. От своя страна броудкастърът пък съобщи, че работи с годен сръбски лиценз в сходство с европейското законодателство и съобщи, че ще оспори решението на регулатора в съда. Говорейки пред кореспонденти в четвъртък, представителят на Кремъл Дмитрий Песков дефинира решението като " нищо друго с изключение на офанзива против свободата на словото ". Руското външно министерство пък нарече забраната " политически ход ".

През септември YouTube отстрани два канала на RT DE за " нарушавания на разпоредбите на общността ". Гугъл изясни, че каналите са блокирани заради наличие, което нарушава разпоредбите по отношение на подправена информация за COVID-19. На 16 декември RT пусна YouTube канала RT auf Sendung, с цел да преизлъчи предаването онлайн на канала RT DE. В същия ден бе отстранен и той. Обяснението бе, че съгласно разпоредбите на YouTube притежателят на по-рано заличен канал не може да основава нови.

Телевизионният канал RT DE продължи да излъчва сателитно от студиа в Москва, само че паралелно с това немският медиен регулатор стартира следствие на RT по съмнение в нарушение на разпоредбите за лъчение. Причината беше, че RT няма лиценз за лъчение в Германия. Руският ефирен канал упорства, че правото на лъчение е планувано в Европейската спогодба за трансгранична телевизия. Според RT фактът, че каналът има лиценз в Сърбия, му разрешава да излъчва и в Германия. Използвайки сръбския си лиценз RT към този момент излъчва допълнително от 30 европейски страни. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР