Министерството на външните работи на Република Кипър съобщи днес, че

...
Министерството на външните работи на Република Кипър съобщи днес, че
Коментари Харесай

Кипър протестира срещу среща на президента на Азербайджан и лидера на кипърските турци

Министерството на външните работи на Република Кипър заяви през днешния ден, че е подало формален митинг във връзка среща сред водача на кипърските турци и президента на Азербайджан, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството изрази " отчаяние и съжаление'' във връзка със срещата във вторник на президента на Азербайджан Илхам Алиев с водача на кипърските турци Ерсин Татар в границите на Игрите на ислямската взаимност в Турция. Министерството на външните работи на Кипър е поискало от азербайджанското държавно управление да предприеме „ ограничения за поправяне “.

Министерството уточни, че срещата е в несъгласие с резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъждащи едностранното оповестяване на обособена турска страна в Северен Кипър. То добави, че поддръжката за настояванията на кипърските турци може да провали кандидатурата на Азербайджан за съглашение за партньорство с Европейския съюз, за което ще е належащо единодушието на членката на Европейски Съюз Кипър.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция нахлува на острова след прелом, осъществен от последователи на обединяване с Гърция. Единствено Турция признава оповестената през 1983 година самостоятелност на кипърските турци. Въпреки че Кипър се причисли към Европейски Съюз през 2004 година, европейското право и изгодите от участието се отнасят единствено за гръцкия кипърски юг на средиземноморския остров, където се намира интернационално приетото държавно управление, напомня АП.

Предишните водачи на кипърските турци се застъпваха за спокойно съглашение, което да откри Кипър като федерация, формирана от гръцкоговоряща и кипърска турска зона. Ерсин Татар твърдо се застъпва, с поддръжката на Турция, за съглашение за две страни, учредено на " суверенното тъждество " на кипърските турци с кипърските гърци, които са болшинство на острова, отбелязва организацията.

Татар твърди, че близо пет десетилетия договаряния, целящи основаването на федеративен Кипър, са се провалили и че съглашението за две страни е единственият вероятен път. Кипърските гърци отхвърлят всяка договорка, която би узаконила разделянето на острова.

Кипърското държавно управление се притеснява, че срещите на Татар с задгранични държавни глави имат за цел да обезпечат политическо признание на отделилия се север в поддръжка на съглашението за две страни, показва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР