Министерството на външните работи на Черна гора обяви дипломат от

...
Министерството на външните работи на Черна гора обяви дипломат от
Коментари Харесай

Черна гора изгони руски дипломат

Министерството на външните работи на Черна гора разгласи посланик от посолството на Руската федерация , упълномощен в страната, за личност нон грата, осведоми черногорският портал " Виести ".

" Официална нота по това решение, в което се планува 72-часов период за овакантяване на територията на страната ни, беше връчена през днешния ден на посланика на Руската федерация. Причината за това решение е оценката на съответните органи за сигурност в Черна гора за интензивността на съветския посланик в несъгласие с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ", се споделя в изказване на външното министерство на страната.

На 2 март България още веднъж за нерегламентирана разследваща активност , несъвместима с дипломатическия им статус.

Напоследък доста страни гонят съветски дипломати, като това се случва на фона на обострянето на връзките сред Русия и груповия Запад. Русия постоянно дава отговор реципрочно и това докара до напрежение в дипломатическите връзки сред Москва и западните страни.

След отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия , доста западни страни изгониха съветски дипломати като знак на взаимност с Обединеното кралство. Съединени американски щати от своя страна също изгониха доста съветски дипломати и закриха две съветски консулства . По-късно Вашингтон на няколко талази продължи да гони съветски дипломатически чиновници и ограничи броя на съветските дипломати в страната.

Чешката република изгони над 20 съветски дипломатически чиновници предходната година , откакто управляващите в Прага публично упрекнаха Русия за гърмежите в оръжейни хранилища във Върбетице през 2014 година . Това утежни внезапно връзките сред Прага и Москва.

През 2016 година Черна гора упрекна Русия в опит за образуване на държавен прелом . Москва отхвърли изрично тези обвинявания. В дребната балканска страна има огромно разделяне сред просръбски настроени русофили и прозападни националисти , водени от сегашния президент Мило Джуканович.
 Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора
Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически спорове на Балканите и дестабилизира района

На последните парламентарни избори коалиция от няколко партии от разнообразни елементи на политическия набор, само че доминирана от просръбски политици съумя да получи правото да излъчи кабинет, само че той просъществува малко и при започване на февруари тази година Мило Джуканович съумя да скапе ръководещото болшинство и да образува ново, което излъчи още веднъж прозападно държавно управление .
 Черна гора изпадна в тежка политическа рецесия
Черна гора изпадна в тежка политическа рецесия

Свалиха и ръководителя на парламента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР