Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в

...
Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в
Коментари Харесай

МВнР: Следим с безпокойство ситуацията с оспорването на името на българския клуб в Битоля

Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития към наименованието на гражданско съдружие „ Иван Михайлов “ от Битоля. Това се показва в позиция на Министерство на външните работи.

 

Решенията, които се приготвят, имат значително отношение към демократичните процеси в прилежащата ни страна. Както е известно, точно за обективно пояснение на историческите събития от общата история сред България и Северна Македония двете държавни управления са основали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, напомнят от Министерство на външните работи.

 

Системните блокажи на нейната работа до момента не са разрешили разработване на обща оценка за ролята на историческите персони от този интервал, съобщи Българска телеграфна агенция. Затова се надяваме способените институции в Република Северна Македония да не употребяват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и персони като съображение за ограничение на съществени права, в това число на правото на сдружаване, се споделя в позицията на Министерство на външните работи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР