Вътрешните коалиционни противоречия, европейските избори и отцепването на депутати и

...
Вътрешните коалиционни противоречия, европейските избори и отцепването на депутати и
Коментари Харесай

Драматичен листопад в ПП-ДБ: Аут на знаковите имена и вътрешната опозиция

Вътрешните съдружни несъгласия, европейските избори и отцепването на депутати и цели партии от " Продължаваме промяната - Демократична България " водят до съществено разбъркване на листите на обединяването - с изключение на отпадането на знаковите за групировката Владислав Панев и Георги Ганев в листите няма да са и фрагменти като Васил Пандов и Калоян Икономов. Други - като Милен Матеев и Христо Даскалов, още веднъж са в листите, само че на по-задни позиции, които напълно не им подсигуряват място в идващото 50-о Народно заседание, написа Дневник.

 

Два дни преди старта на предизборната акция " Алфа рисърч " предвижда 17.5% за групировката ПП-ДБ, което е 7-процентов срив, спрямо резултата ѝ на парламентарните избори през април 2023 година, когато " Продължаваме промяната - Демократична България " получава 24.56% от гласовете на гласоподавателите, задоволителни за 64 мандата в Народното събрание.

 

Спадът в поддръжката за " Продължаваме промяната - Демократична България " идва след 10-месечно взаимно ръководство с ГЕРБ, което по този начин и не бе наречено коалиция, общи дейности с Движение за права и свободи и серия кавги в Народното събрание, които се разразяваха или във краткотрайни анкетни комисии, или в медиите. Така 49-ото Народно заседание приключи работата си с комисията на Тошко Йорданов за абсурда в митниците, в която в детайли се разискваше дали Бойко Рашков, Асен Василев и назначената от него Петя Банкова са се срещали, къде и по какъв брой пъти с контрабандисти.

 

В средата на април " Зелено придвижване " оповестиха, че напущат обединението и на идния избор ще се изправят против досегашните си сътрудници с водачи на листи, които са някогашни депутати (eдин от тях е и някогашен вицепремиер - бел. авт.) от обединението като Александър Дунчев, Даниела Божинова, Албена Симеонова, Зорница Стратиева и Борислав Сандов.

 

Раздорите в обединяването продължиха и в края на април, когато " Средна европейска класа " на Константин Бачийски последва " Зелено придвижване " и напусна обединението. Малката партия, която преди три години бе мандатоносител на групировката на Кирил Петков и Асен Василев, реши да не взе участие на изборите, само че вместо това се захвана с следващото политическо обединяване, което да се " изправи против модела на превзетата страна ".

 

След отцепването на партиите роенето на демократичното обединяване продължи с обособени депутати. Първи беше Росен Костурков (напуска дейната политика), последван от Стоян Георгиев (напуска поради противоречие с партийното управление за плана за създаване на ветрогенераторен парк в Силистра).

Както " Дневник " към този момент писа, знаковите за групировката Владислав Панев и Георги Ганев също няма да са в листите. От тях, само че поради назначения, ще отсъстват и Андрей Гюров, който бе определен за подуправител на Българската национална банка, новите кметове на Варна и Пазарджик - Благомир Коцев и Петър Куленски, както и Георги Гвоздейков, който остана длъжностен министър на превоза на Димитър Главчев, поради което бе и изключен от партията.

 

Изненадите по листите

 

От листата в Благоевград отсъства някогашният народен представител Владимир Табутов. Той е претендент за депутат на изборите през 2023 година, само че не е определен. В Бургас на мястото на Константин Бачийски тази година застава някогашният министър председател Николай Денков. За разлика от предходните избори в този момент в челната тройка на листата са двама представители на " Демократична България " - Димитър Найденов (кандидат за кмет на Бургас) и Александра Стеркова (бивш народен представител и помощник в парламентарната група). Четвъртото място в листата е за Емил Соколов - анализатор и помощник на водача на ВОЛТ Настимир Ананиев.

 

Във варненската листа най-голямата изненада е отпадането на някогашния зам.-председател на групата на " Продължаваме промяната " Калоян Икономов. Бившият народен представител Снежана Апостолова и без изненади Кирил Симеонов - петият разколник от " ИТН ", който поддържа кабинета " Петков " през 2022 година, също отсъства, като поради тези рокади Стела Николова и Антон Тонев се повишават с няколко позиции нагоре.

 

Впечатление прави отсъствието на Калоян Янков от листата във Велико Търново. Той е някогашен народен представител, като на последните избори беше на неизбираемото последно място в подредбата. Янков е и част от вътрешната съпротива в " Да, България " - основател на клуб " Девети декември ", който на партийния конгрес при започване на март настоя за нов правилник и избор на ново управление.

 

Друг представител на опозицията в партията на Христо Иванов - Мустафа Емин, също отсъства от кърджалийската листа. Емин е някогашен консултант на министъра на защитата Тодор Тагарев, като той подаде оставка поради скандал в болница " Пирогов ".

 

Листата в Добрич се оказва плодородна почва за известни лица на обединяването за идните избори и с изключение на Ивайло Мирчев, който и предходната година ѝ беше лидер, в нея влизат още Даниел Лорер, който е на трето място, както и Елисавета Белобрадова - на седмо място.

 

В Перник, от който предходната година обединяването завоюва един мандат, тази година лидер ще е Кирил Петков, който измества Бойко Рашков. Бившият вътрешен министър е на второ място след него. Той има късмет да е част от идващия парламент, в случай че ПП-ДБ завоюва мандат от Перник, а Кирил Петков влезе от софийската листа, на която също е лидер.

 

Плевенската листа на обединяването, която предходната година беше водена от двамата отцепници от " ИТН " Радостин Василев и Деян Петков, които малко след вота се отделиха и от " Продължаваме промяната - Демократична България ", за изборите на 9 юни ще се води от някогашния министър на стопанската система Богдан Богданов и депутата Свилен Трифонов. Силистренската листа ще се води от Богомил Петков, който влезе в Народното събрание през 2021 година на мястото на Яна Балникова.

 

Той заема мястото на напусналия партията Стоян Георгиев. Христо Даскалов пък към този момент е единствено на трето в листата в Пловдив-област, което не му подсигурява място в Народното събрание. Досега той постоянно е бил претендент и в листата в Пловдив-град.

 

От листата за 26 МИР - София, отпадат Искрен Митев, който ще се бори единствено за място в Европейския парламент, както и Петър Петров, който бе назначен за зам.-председател на Държавна организация " Национална сигурност ", само че заменен незабавно след встъпването в служба на кабинета " Главчев ".

 

Сериозно разбъркване има в листата за 23 МИР - София, като на третото място, след Кирил Петков и Атанас Атанасов, е някогашният регионален шеф на столицата Вяра Тодева. Тя измества Настимир Ананиев.

 

Васил Пандов също не е в листата, като на неговото място е депутатът Васил Стефанов. При претендентите в 24 МИР - София, няма огромни разбърквания, до момента в който от тази в лидерския 25 МИР отсъства Владислав Панев - на негово място е Кристина Петкова от ДСБ.

 

Очертават се нови борби с преференции

 

Заради упования по-слаб резултат на вота на 9 юни и подреждането в листите се обрисуват съществени преференциални борби по места, защото знакови за групировката фрагменти са поставени на неизбираеми позиции. Бившият ръководител на правната комисия Милен Матеев още веднъж е на трето място във Велико Търново, което предходната година не му обезпечи депутатска позиция. За да има такава в 50-ия парламент, ще е нужно с преференции да изпревари съпартиеца си и претендент за кмет на града Йордан Терзийски.

 

Във Варна по традиция Стела Николова получава мощна преференциална поддръжка, като и този път поради нея някогашният народен представител и някогашен консултант на здравния министър Христо Хинков Антон Тонев може да остане отвън Народното събрание. Мирослава Петрова - друго знаково лице на групировката, също е в задните места на листата в Бургас.

 

В Русе и Пловдив се обрисуват също обичайни разбърквания с преференциите. В дунавския град неизбраният претендент за кмет Рена Стефанова още веднъж е на второ място и още веднъж след нея е Иван Белчев, който постоянно я прережда с преференции. Манол Пейков тази година ще е на четвърто място, като мощният преференциален избор за него заплашва някогашния ротационен ръководител на правната комисия Стою Стоев.

 

Инфо: Дневник

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР