Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане

...
Министерството на труда и социалната политика публикува за обществено обсъждане
Коментари Харесай

МТСП предлага нови медицински изделия, за които хората с увреждания да получават помощ от държавата

Министерството на труда и обществената политика разгласява за публично разискване план на промени в Правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания, оповестиха от пресцентъра на ведомоството.

С тях се предлага в листата с помощните средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, за пазаруването на които хората с увреждания употребяват целева помощ от страната да се включат три нови медицински произведения. Предложението е в листата да влязат вертикализаторите за деца с увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. За да влязат в действие, измененията би трябвало да бъдат утвърдени от Министерския съвет. Съгласно закона обновеният лист с медицинските произведения за хора с увреждания е одобрен от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила след координиране министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко... към профила.

С предлаганите промени в правилника на закона за интеграция на хората с увреждания се вкарва условието медицинските произведения по самостоятелна мярка да бъдат изработвани по поръчка за съответен пациент. По този метод ще се подсигурява, че на правоимащите ще се дават медицински произведения, съобразени с техните самостоятелни потребности. Като цяло с новите текстове се вкарва по-ефективен надзор и понижаване на административната тежест при даването на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения.

Променя се и механизмът по даване и погашение на целеви помощи за пазаруване на медицински произведения и помощни средства. Ще се прекрати практиката да се дават пари на ръка на правоимащите. Променя се и методът за даване и отчитане на изделията. По този метод ще бъдат лимитирани опциите за неизползване на финансови средства от бюджета по предопределение. С измененията се понижава и административната тежест за хората с увреждания. Те ще получават нужната помощ и медицински произведения, без да се постанова да посещават неведнъж дирекциите „ Социално подкрепяне “. Ще отпадне и нуждата да дават отчетни документи за покупката на помощните средства.

Регламентира се и по-гъвкав механизъм за отчитане и възнаграждение на отпуснатите целеви помощи за действително предоставените медицински произведения и помощни средства. Оптимизират се и методите за реализиране на надзор върху разходването на финансови средства, като същите ще се изплащат на доставчиците при предоставени произведения на нуждаещите се.

Месечните добавки за обществена интеграция и целевата помощ ще се отпускат по сегашен, а не по непрекъснат адрес, както беше до в този момент. По този метод ще се основат по-адекватни условия за достъп до подкрепяне на хората с увреждания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР