Министерството на труда и социалната политика проведе Информационен ден по

...
Министерството на труда и социалната политика проведе Информационен ден по
Коментари Харесай

МТСП проведе Информационен ден по процедурата за реформиране на 82 дома за стари хора

Министерството на труда и обществената политика организира Информационен ден по процедурата „ Извършване на строителни действия и доставка на съоръжение и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за остарели хора “.

Мярката е с бюджет от 189,9 млн. лева и е съфинансирана по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Над 140 представители на общините, които са съответни получатели на средства по мярката, участваха в онлайн събитието. Допустими за кандидатстване са 73 общини, в които има общо 82 дома за остарели хора с потенциал за към 5 600 души.

С европейски средства е планувано реформирането на съществуващите домове за остарели хора. Проектните действия, които ще бъдат подкрепени с европейските средства, могат да включват строително-ремонтни действия, ремонт, реорганизация, възобновяване на сградния фонд, обезпечаване на достъп за хора с увреждания до и във постройките, създаване на съоръжения за различни източници на сила, доставка на съоръжение и обзавеждане и други Специален акцент е подложен върху подобряването на енергийната успеваемост на постройките на обществените услуги.

„ Надеждата ни е, че общините ще съумеят да се активизират, да проектират и да се оправят в границите на периодите, с цел да осигурим по-уютни домове за остарели хора “, съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Наталия Ефремова. Тя посочи, че процедурата по Плана за възобновяване и резистентност е част от огромната промяна на системата за обществени услуги за възрастни хора.

„ Под реформиране на домовете за остарели хора ние разбираме привеждане на съществуващата материална база и организацията на даване на обществената услуга в цялостно сходство със стандартите и условията за резидентната услуга за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, регламентирани в Наредбата за качество на обществените услуги “, акцентира Илиян Саралиев, началник-отдел „ Програми за обществено включване “ в дирекция „ Социално включване “ на Министерство на труда и обществената политика. Той напомни, че съгласно нормативните документи оптималният брой консуматори в едно помещение за живеене би трябвало да бъде двама души. Необходимо е да бъде обезпечен хигиеничен възел във всяка стая, достъп за хора с увреждания до и в постройката и пространствата, както и да се обособят пространства за обществени контакти, независимо подготвяне на храна и други

По време на осведомителния ден бяха заложени десетки въпроси от страна на общините, свързани с процедурите, които би трябвало да разгласи всяка една община, периода за кандидатстване по мярката, заплащането на екипа, съответни благоприятни условия за реформиране на съществуващи домове за остарели хора, както и с ограниченията за енергийна успеваемост, за информация и гласност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР