Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския

...
Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския
Коментари Харесай

МП предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

Министерството на правораздаването предлага основни промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност. Сред акцентите в законопроекта, оповестен за публично разискване през днешния ден, са нови разпореждания за ускорение на процеса, понижаване на правосъдните такси, повишение на успеваемостта по осребряването на имуществото, спомагателни ограничения против
недобросъвестно държание на страните, както и регламентиране на обединен развой за разглеждане на молбите в границите на едно и също произвеждане.

С допълнените и променени разпореждания се цели заслужено, дейно и бързо угаждане на кредиторите, както и опазване на масата на несъстоятелността на длъжника. Премахват се пречките за ефикасна стабилизация на жизнеспособни длъжници с финансови усложнения, като се сведе до най-малко загубата на работни места и се запазя изгодите от активността им за обществото и стопанската система.

Създава се и опция за бизнесмените да се възползват дейно от втори късмет посредством опрощаване на отговорности, откакто активността им е била прекъсната заради неплатежоспособност и са останали неудовлетворени вземания на кредитори. Към сегашния миг са регистрирани редица недостатъци в юридическата процедура, по отношение на процедурите на производствата по неплатежоспособност – огромна
продължителност, ниска успеваемост, високи разходи, рядко изцяло угаждане на кредиторите.

Недостатъчната бистрота на провежданите от синдиците процедури по осребряване, съчетани с неналичието на ефикасен надзор на осъществените оценки и дейности на синдика по продажба, се стига до случаи, в които имущество от масата на несъстоятелността се продава на извънредно занижени цени или по способи, ощетяващи огромна част от кредиторите.

При настоящата уредба няма ограничаване за броя процедури по продажба на имуществото, което води до излишно удължение производството и привършване на всички активи само за покриване на разходи. Не се планува задоволителна бистрота на процедурите по продажба и добра осведоменост на евентуалните купувачи за продажбите, осъществявани от синдиците. Не са планувани още електронни търгове и продажби, каквито са планувани в Гражданския процесуален кодекс.

Законопроектът е ориентирани към възстановяване успеваемостта на правната рамка по отношение на несъстоятелността и оздравяването, като регистрира предложенията на план „ Реформи в региона на несъстоятелността в България “, изпълняван взаимно от Министерството на правораздаването и Службата за поддръжка на структурните промени на Европейската комисия.

Със законопроекта се вкарва Директива (ЕС) 2019/1023 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година за рамките за превантивно преструктуриране, за опрощаването на отговорности и възбраната за реализиране на активност, за ограниченията за повишение на успеваемостта на производствата по преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности и за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132, която има за цел да подкрепи положителното действие на вътрешния пазар, посредством премахването на пречките за свободното придвижване на капитали и свободата на определяне, произлизащи от разликите в националното законодателство на страните членки по превантивно преструктуриране, неплатежоспособност, опрощаване на отговорности и възбрана за реализиране на активност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР