Министерството на правосъдието е в процес на разработване на Национален

...
Министерството на правосъдието е в процес на разработване на Национален
Коментари Харесай

Зам.-министър Николов: Разработваме НКМ за защита от домашно насилие

Министерството на правораздаването е в развой на създаване на Национален координационен механизъм за помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашното принуждение. Всички институции, имащи отношение по тематиката, са поканени да вземат участие.

Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Георги Николов по време на конгрес „ Взаимодействие и съгласуван отговор на общността против домашното принуждение ", проведен от Главна дирекция „ Национална полиция ".

Той добави, че този документ ще урежда главните процедури на взаимоотношение сред органите на изпълнителната власт, месното самоуправление и администрация и неправителствения бранш.

Националният координатор по въпросите за домашното принуждение към Министерство на вътрешните работи Зорница Шуманова заяви, че има сериозен растеж на случаите на домашно принуждение от началото на актуалната година, като издадените ограничаващи заповед за отбрана за последните 8 месеца са 2828 бр., при 3654 бр. за цялата 2022 година

Директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева осведоми, че от 16 март т.г., има в пъти нарастване на заявките за правна помощ от потърпевши, което е резултат от подписания Меморандум сред Бюрото, адвокатските препоръки, Министерството на правораздаването и Министерство на вътрешните работи за навременна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение. „ Изведохме ролята на юриста като значима стъпка за приемане на правна помощ от потърпевшите. Дадохме опция на юристите, вписани в районните центрове за консултиране в страната, да дават изнесени съвещания на място, на което се намират потърпевшите - полицейски ръководства, спешни центрове, болнични заведения и други институции ", сподели Илиева.

Тя разгласи още, че НБПП създава мобилно приложение в помощ на потърпевши от домашно принуждение, в което ще могат да се открият на едно място контактите и информация за всяка от институциите, ангажирани с тематиката. То ще бъде интензивно от края на ноември т.г.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР