Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще

...
Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще
Коментари Харесай

Какво оръжие можем да изпратим? Говори министър Стоянов

Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция. Думите му са по повод проекта на за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и подсилване на отбранителните качества на България. Той участва на дебата, само че напусна пленарната зала преди самото гласоподаване.

-->
„ Тази консервативност произлиза от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са поръчител на сигурността, териториалната целокупност и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски контракт, където категорично е записано, че всяка страна би трябвало да поддържа личен защитителен капацитет ”, изясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение страната ни може да даде на Украйна, министърът сподели, че в конкретика може да се влезе, откакто бъде изработен съответният разбор.

За предоставяне на системи за противовъздушна защита, министърът отговори: „ Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма по какъв начин да бъдат дадени в този миг ”. За да бъдат дадени, би трябвало преди този момент да дойдат заместващи платформи, акцентира Стоянов.

„ Като приказваме за остаряло съветско въоръжение, належащо е да се регистрира каква техника получават в подмяна останалите страни. Тя не е по-нова, само че въпреки всичко е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО ”, разяснява още военният министър.

„ Ние имаме непотребна техника, която е оповестена за обмен ", сподели Стоянов и даде образец с вертолет Ми-24, като посочи обаче, че подобен не е бил пожелан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и безапелационна – освобождението от техника става посредством ликвидация на търгове, разясни също Стоянов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР