Министерството на околната среда и водите одобри спорен общ устройствен

...
Министерството на околната среда и водите одобри спорен общ устройствен
Коментари Харесай

Екоминистерството одобри спорен план на Приморско

Министерството на околната среда и водите утвърди противоречив общ организационен проект за община Приморско. Планът е гласуван с решение на профилирания състав на Висшия експертен екологичен съвет към ведомството в понеделник.

Коалицията на природозащитните организации в България излязоха със свое мнение в петък, с което предизвестиха, че планът за проект разрешава съществено застрояване на района.

Според ековедомството обаче утвърденият проект не позволява ново устройване за застрояване на предпазените територии край Приморско и дава отговор на техните защитни режими. " Има осъществена процедура по екологична оценка и оценка за съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазените зони. Направена инспекция за допустимост на предвижданията на общия организационен проект с режимите на предпазените територии и предпазените зони. Констатирано е, че те няма да бъдат нарушени, " декларират в известие на пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Но незабавно прибавят, че в предпазените зони се позволява предугаждане на нови устройствени зони и разширението на съществуващи, където е оценено, че това няма да докара до обилни негативни въздействия върху тях.

Гаранция за това, съгласно Министерство на околната среда и водите, са препоръчани ограничения за попречване, понижаване или допустимо най-пълно премахване на хипотетични неподходящи последици от изменение на общия организационен проект на община Приморско. Включени са и ограничения за наблюдаване и надзор на въздействието върху околната среда при използването му. Всички условия на днешното решение ще бъдат наложителни за осъществяване, настояват от Министерство на околната среда и водите.

Според Тома Белев, който също е взел участие на съвещанието като специалист, ВЕЕС е приел проекта с редукции на площта за застрояване, само че още веднъж има риск от презастрояване, както и от риск от нови наказателни процедури.

По време на съвещанието той е изтъкнал, че сега в Приморско има 26 хиляди кревати, които са с 15% претовареност. " Вместо да се строят още 30 хиляди кревати, каквото разрешава утвърждения проект, би трябвало да се мисли по какъв начин да се запълнят в този момент съществуващите. Иначе не приказваме за туризъм, " сподели за " Дневник " Белев като цитира данни от плана за изменение на Общ устройствен план на Приморско.

На територията на община Приморско се намират няколко предпазени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, опазващи редки дюни, редки и застрашени растителни и скотски типове, лонгозни гори, бяла и жълта водна лилия, блатно кокиче, странджанска боровинка, шипобедрена и шипоопашата костенурка и други, които са и част от Червената книга.

Става дума за следните предпазени зони: Комплекс Ропотамо, Ропотамо, Странджа: " Босна " ; " Караагач " ; " Бакърлъка " ; " Комплекс Ропотамо " ; " Ропотамо " ; и две зони " Странджа ". Има и предпазени територии по българското законодателство като резерват " Ропотамо ", поддържан резерват " Вельов вир ", предпазена околност " Блатото Стамополу ", предпазена околност " Мурватска река ", предпазена околност " Беглик Таш-Ропотамо ", естествена забележителност " Маслен нос ", естествена забележителност " Пясъчни дюни ММЦ ", естествена забележителност " Пясъчни дюни в м. Перла ".

На карта на уеб страницата на екоминистерството, площите с хоризонтални райета са за ново застрояване (ОК = курорт; Оценка за съвместимост = ваканционни селища; Официален вестник = вили; ЖС = жилищна зона със междинна височина; ЖМ = жилищна зона с дребна височина; Ц = централна смесена зона; СМО = смесена многофункционална зона)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР