Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забранява вноса и

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забранява вноса и
Коментари Харесай

Край на развъждането и вноса на норки

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не разрешава вноса и развъждането на норки поради вредата върху биоразнообразието, оповестиха от пресцентъра на министерството. Заповедта на министър Борислав Сандов е оповестена на, както и в портала за публични съвещания. Стандартната процедура е публичното разискване да бъде един месец - до 10 май.

Тя планува възбрана на вноса и развъждането на типа американска норка (визон, Neovison vison) на територията на България. Основание са текстове от Закона за биологичното многообразие, съгласно които със заповед министърът може да забрани " вноса, развъждането и развъждането на неместни скотски, растителни и гъбни типове, в това число подвидове и вариетети, в случай че инцидентното им освобождение в дивата природа ще заплаши съществуването на локални типове от дивата флора, фауна и микота ".

Целта е съкращаване на общия брой норки посредством възбрана на вноса и размножаването, с цел да се ограничи рискът от изпускане в природата и да се понижи директната опасност за биологичното многообразие в България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР