Министерството на образованието и науката се опитва да убие най-доброто

...
Министерството на образованието и науката се опитва да убие най-доброто
Коментари Харесай

Родители: МОН убива най-доброто техническо училище в България

Министерството на образованието и науката се пробва да убие най-хубавото техническо приблизително учебно заведение в България, стана ясно от конференция на Обществения съвет към Технологичното учебно заведение „ Електронни системи “ към Техническия университет.
По думите на родителите на учениците от школото, с дейностите си просветителния министър Вълчев унищожава сполучливо прилаган модел на образование през последните 30 години, от който са излезли най-хубавите IT експерти в България.

Причина за проблема е пропуск в Закона за предучилищното и учебното обучение, което не контролира статута на ТУЕС. Така учебното заведение, което до момента постоянно е било прикрепено към Техническия университет, би трябвало да премине към Регионалното ръководство на образованието и да излезе от шапката на университета. Според Обществения съвет към ТУЕС това ще трансформира профилираното учебно заведение в нормално квартално такова, като следствията ще са във всички посоки. Така да вземем за пример в случай че смяната бъде осъществена, вместо взаимоконтролиращи се органи на ръководство, цялата власт ще попадне в шефа, назначен от РУО. В тази власт влиза и ръководството на публичните поръчки.

Друго отрицателно следствие от недомисленото решение на МОН ще е и загубата на преподавателите, защото сега в учебното заведение преподават експерти и университетски фрагменти, които по закон ще би трябвало да изкарат педагогичен ценз, с цел да могат да продължат активността си. Настоящата методика на проучване на последните трендове в програмирането ще бъде сменена от образователен проект, утвърден от МОН, което ще обезсмисли техническия темперамент на образователното заведение. Загубата на връзката с Техническия университет пък ще постави завършек на потреблението на образователната база на ВУЗ-а и преференциалното кандидатстване в него.

След като шест месеца родителите на възпитаници от ТУЕС и Обществения съвет изпращат писма до виновните институции, в това число и премиера Бойко Борисов, те остават без отговор на въпросите си. Едва откакто сезират медиите и декларират подготвеност за митинг са поканени на среща в просветителното министерство, която ще се организира на следващия ден.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР